Távollétében 15 év börtönre ítélte egy bíróság Szvjatlana Cihanouszkaját

A politikus válaszában megfogadta, folytatja a harcát és politikai tevékenységét.

Magyar Nemzet
2023. 03. 06. 15:50
Szvjatlana Cihanouszkaja belorusz ellenzéki vezető beszédet tart az Európai Parlamentben 2021. november 24-én. (Fotó: flickr.com / Európai Parlament / Wikimedia Commons)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy belorusz bíróság 15 év börtönbüntetésre ítélte az ország vezető ellenzéki személyiségét, a száműzetésben élő Szvjatlana Cihanouszkaját. Az állami Belta hírügynökség és a Viasna emberi jogi szervezet szerint egy másik prominens ellenzéki személyt, Pavel Latuskót 18 év, három másik személyt 12-12 év börtönre ítéltek.

Cihanouszkaja gyorsan reagált, és megfogadta, hogy folytatja harcát és politikai tevékenységét. A pert bohózatnak nevezte.

Nem gondolok a saját ítéletemre. Ártatlanok ezreire gondolok, a fogvatartottakra és azokra, akiket valódi börtönbüntetésre ítéltek

– írta a Twitteren. „Nem nyugszom, amíg mindegyiküket szabadon nem engedik.”

Cihanouszkaját tizenkét vádpontban találták bűnösnek, köztük alkotmányellenes hatalomátvételre irányuló összeesküvésben.

A Euronews hírportál szerint az új ítéletek hátterében az elnyomás felgyorsulása áll Belaruszban, a volt szovjet köztársaságban, amelyet három évtizede vasököllel kormányoz Aljakszandr Lukasenka.

Pénteken tíz év börtönbüntetésre ítélték Alesz Bjaljackij aktivistát, a 2022-es Nobel-békedíj társnyertesét, a fehérorosz demokráciamozgalom egyik vezető alakját. Cihanouszkajával ellentétben ő még mindig Belaruszban van, ahol 2021 óta raboskodik.

Cihanouszkaja azután vált ismertté, hogy indult a 2020-as vitatott belorusz elnökválasztáson, amelyet nemzetközi megfigyelők szerint tömeges csalás árnyékolt be. Tüntetések sorozata következett, amely több ezer letartóztatással, kínzásokkal, több tüntető halálával, szigorú ítéletekkel és kényszerszáműzetésekkel végződött. A Viasna szerint Fehéroroszországban 2023. március 1-jén 1461 politikai fogoly volt.

A Nyugat több szankciót is bevezetett Minszk ellen a 2020-as tüntetések leverése miatt, de Belarusz továbbra is rendíthetetlen támogatást élvez Moszkva részéről.

 

Borítókép: Szvjatlana Cihanouszkaja belorusz ellenzéki vezető beszédet tart az Európai Parlamentben 2021. november 24-én (Fotó: Flickr.com/Európai Parlament/Wikimedia Commons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.