Zelenszkij: Oroszország visszafordíthatatlan veszteséget szenvedett

Folytatódtak a könyörtelen harcok hétfőn a donyecki területen fekvő Bahmut ellenőrzéséért.

Magyar Nemzet
2023. 03. 13. 7:58
null
Bahmut, 2023. március 8. Ukrán önkéntesek orosz állásokat lõnek aknavetõvel a donyecki régióban fekvõ, ostromgyûrûben lévõ Bahmutban 2023. március 8-án. Bahmutot az ukrán védelmi erõk tartják ellenõrzésük alatt, míg az orosz egységek erõiket a környezõ települések irányában történõ támadó mûveletek végrehajtására összpontosítják. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódtak a könyörtelen harcok hétfőn a keleti donyecki területen fekvő Bahmut ellenőrzéséért, mindkét fél egyre több ellenséges áldozatról számolt be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap késő este közölte, hogy több mint 1100 orosz katona esett el az elmúlt napokban a kelet-ukrajnai városban.

Kevesebb mint egy héten belül, március 6-a óta erőink 1100 orosz katonát öltek meg csak Bahmutnál, ami Oroszország visszafordíthatatlan vesztesége

– fogalmazott videóüzenetében Zelenszkij. Hozzátette: az ellenség 1500 katonája olyan súlyosan sérült meg, hogy harcképtelenné vált.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői további katonai műveleteket hajtanak végre a donyecki régióban. A Bahmutnál az előző napon elesett ukrán katonák számát 220-ra becsülték.

A Bahmut keleti részét ellenőrző Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin arról számolt be, komoly harcok folynak a városért. 

Az orosz zsoldosok múlt héten közölték, hogy elfoglaltak minden területet, ami a Bahmutka folyótól keletre fekszik.

Minél közelebb vagyunk a városközponthoz, annál hevesebbek a harcok. Az ukránok tartalékai kifogyhatatlanok. De mi továbbra is előretörünk – hangsúlyozta az orosz zsoldosok vezetője.

Műholdfelvétel a Donyeck megyei Bahmut súlyosan megrongálódott és megsemmisült lakóházairól március 6-án. Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies

Kijev többször is kijelentette, hogy Bahmut védelme folytatódni fog, a legfelsőbb parancsnokok szerint az ottani harc lehetővé teszi, hogy időt nyerjenek egy szélesebb körű kijevi ellentámadásra. 

A bahmuti összecsapásoknak mindkét fél politikai jelentőséget tulajdonít, Zelenszkij az ellenállás jelképének nevezte a várost. 
Nyugati tisztviselők becslése szerint eddig 20-30 ezer orosz katona halt meg vagy sebesült meg Bahmutban és környékén. A kelet-ukrajnai várost az invázió előtt mintegy hetvenezren lakták, mára csak pár ezren maradhattak.

Borítókép: Ukrán önkéntesek orosz állásokat lőnek aknavetővel  a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 8-án. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.