Elfoglalta a Wagner-csoport Bahmut keleti területeit

Kelet-Bahmut bevételéről számolt be szerdán a Wagner-csoport vezetője, a város körül azonban továbbra is hatalmas harcok dúlnak. Ukrán hírportálok szerint áldozatul esett az oroszoknak Dmitro Kotszubajló, a „Da Vinci Farkasok” néven ismert, eredetileg önkéntesekből álló zászlóalj parancsnoka. Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök attól tart, hogy ha az oroszok elfoglalják Bahmutot, szabad utat kapnak Ukrajnába, és egész városokat söpörnek el.

2023. 03. 08. 12:49
null
Bahmut, 2023. március 6. Ukrán önjáró tüzérségi jármû tüzet nyit a donyecki régióban lévõ Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erõk tartják ellenõrzésük alatt, míg az orosz egységek erõiket a környezõ települések irányában történõ támadó mûveletek végrehajtására összpontosítják. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wagner katonai magánvállalat egységei elfoglalták Bahmut egész keleti részét. Minden, ami a Bahmutka folyótól keletre fekszik, teljesen a Wagner-csoport ellenőrzése alatt áll

– jelentette be szerdán Jevgenyej Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője Telegramon.

Noha a zsoldoscsoport közleményét független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni, Prigozsin videóüzenetben is bejelentkezett. A közösségi oldalakra felkerült felvételen az látszik, hogy a szervezet vezetője egy tank mellett állva beszél arról, hogy az elit orosz egységek arra várnak, hogy Bahmut elessen. Feltételezések szerint a T–34-es tank egy kelet-bahmuti második világháborús emlékmű.

Egyre nagyobb aggodalmak övezik, hogy az oroszok teljesen elfoglalják a kelet-ukrajnai települést. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint amennyiben ez megtörténik, megnyílik a kapu az oroszok előtt Ukrajna más területeinek irányába. – Ez taktikai kérdés számunkra, Bahmut után az oroszok tovább haladhatnak. Mehetnének Kramatorszkba, mehetnének Szlavjanszkba. Ezért tartunk ki a végsőkig – fogalmazott az államfő a CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában.

Hasonló véleménynek adott hangot Jens Stoltenberg is. A NATO-főtitkár arra figyelmeztetett, a következő napokban Bahmut teljesen orosz kézre kerülhet.

A város fontos közlekedési csomópont a Donyec-medencében harcoló ukrán csapatok ellátásában. Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője február 16-án jelentette be, hogy az orosz erők elfoglalták az összes jelentősebb magaslatot Bahmut körül.

Nyugati tisztviselők húsz- és harmincezer közé teszik az orosz katonai veszteségeket Bahmutnál.

A várost már több mint hét hónapja ostromolják az orosz csapatok, a hetvenezres lakosságból mindössze néhány ezren maradtak a településen. Jelentősek a veszteségek azonban ukrán oldalon is: Zelenszkij ugyanis arról számolt be, életét vesztette a „Da Vinci Farkasok” néven ismert, eredetileg önkéntesekből álló zászlóalj parancsnoka, Dmitro Kotszubajló. – 2014 óta védte függetlenségünket és népünk méltóságát. Ukrajna legfiatalabb hőse. Egyike azoknak, akiknek személyes történelme, jelleme és bátorsága örökre Ukrajna történelmévé, jellemévé és bátorságává vált – fogalmazott beszédében az ukrán elnök. Kotszubajló 27 éves korában esett el.

Borítókép: Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.