Ukrán részvételt sejtenek az Északi Áramlat elleni támadásokban

Újabb nyomokra bukkantak a hatóságok a tavaly szeptemberi, az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadásokkal kapcsolatban. A hírszerzési jelentések nem zárják ki, hogy ukránok hajtották végre a műveleteket. A német ügyészség szerint Lengyelországban bérelt jachton szállították a robbanóanyagot a vezetékekhez. Az amerikaiak szerint egy ukránbarát csoport áll a műveletek mögött, akik Vlagyimir Putyin orosz elnököt ellenségüknek tekintik.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 8:26
null
DENMARK-SWEDEN-RUSSIA-ENERGY-GAS-LEAK Fotó: HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukránoktól bérelt hajóval közelíthették meg a vezetékeket

A német ügyészség arra a megállapításra jutott, hogy egy hatfős csoport áll a tavaly szeptemberi, az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadások mögött, akik egy két ukrán állampolgár nevén bejegyzett, lengyelországi székhelyű cégtől béreltek jachtot. A nyomozás szerint a társaságnak öt férfi tagja van – egy hajóskapitány, két búvár és két búvársegéd –, valamint egy női orvos. Állampolgárságuk nem ismert, de a hatóságok közlése szerint hamis útlevelekkel rendelkeznek, ezekkel bérelték ki a hajót is. Egyelőre az sem világos, milyen szervezethez, csoportosuláshoz tartoznak. A nyomozás jelenlegi állása szerint a társaság teherautóval érkezett az észak-németországi Rostock város kikötőjébe, ahol a bérelt hajót robbanószerrel pakolták meg.

A kikötőt szeptember 6-án elhagyták, majd később úgy adták vissza a jachtot tulajdonosainak, hogy a kabinban ott maradtak a robbanószer nyomai.

Azt azonban nem tudni, hogy ki rendelhette meg a gázvezetékek elleni támadásokat. A német hírszerzés nem zárja ki azt sem, hogy hamis zászlós műveletről lehet szó, melynek célja, hogy Kijevet hozzák kapcsolatba a támadásokkal. Ukrajna azonban tagadja, hogy tudtak volna a támadásról, Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is leszögezte, Kijevnek semmi köze a történtekhez.

Bár szívesen gyűjtök szórakoztató összeesküvés-elméleteket az ukrán kormányról, azt kell mondjam: Ukrajnának semmi köze a balti-tengeri szerencsétlenséghez, és nincs információnk ukránbarát csoportokról

– közölte a Twitter-oldalán.

Ukránbarát csoportra gyanakszik az amerikai hírszerzés

A nyomozásban a dán, a svéd, a holland és az amerikai hatóságok is részt vesznek. Amerikai tisztviselők szerint egy ukránbarát csoport áll az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadások mögött, akik ellenségüknek tekintik Vlagyimir Putyin orosz elnököt. 

A The New York Times amerikai napilap azonban arról számolt be, nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy a kormány bármely tisztviselője tudott volna előzetesen az akcióról vagy segített volna annak megszervezésében. Az amerikai jelentés szerint orosz és/vagy ukrán állampolgárok felelősek a robbantásokért, a hírszerzés egyúttal leszögezte: biztos, hogy a résztvevők között nem voltak amerikaiak és britek.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerdai felszólalásában tagadta, hogy az ukrán hivatalos szervek részt vettek volna a szabotázsakcióban.

Számomra ez egy elég furcsa történet, semmi közünk hozzá. Úgy gondolom, hogy az illetékes hatóságok által lefolytatott hatósági vizsgálat majd minden részletet feltár. Ez bizonyos értelemben elismerés lenne különleges alakulatainknak, de ez nem a mi tevékenységünk

– idézte a védelmi minisztert az MTI.

A német védelmi miniszter szerdán azonban azt mondta, „be kell várni a robbantások ügyében végzett hivatalos vizsgálatok eredményét”.

Boris Pistorius a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva kiemelte, hogy elhamarkodott döntést hozna, aki csupán sajtóértesülések alapján vonna le következtetéseket az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő vezetékrendszer elleni szabotázsakcióból.

Mint mondta, nagy érdeklődéssel olvassa a médiajelentéseket, de bevárja, hogy a hivatalos vizsgálati eredmények alapján mi igazolódik be belőlük, ezért nem is foglalkozik olyan „hipotetikus” kérdésekkel, hogy az eset miként befolyásolhatja a német kormány és az orosz támadás ellen védekező Ukrajna viszonyát.

Egyre kevesebb jel utal arra, hogy oroszok hajtották végre a műveletet

Noha az elmúlt hónapokban azt sem zárták ki az amerikai és európai hatóságok, hogy az oroszok keze is benne lehet a gázvezetékek elleni támadásokban, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nem Moszkvához vezetnek a nyomok.

A The New York Times emlékeztetett: az Északi Áramlaton szállított földgáz komoly bevételt jelent a Kremlnek, nem beszélve arról, hogy az orosz–ukrán háború és az Oroszország ellen kivetett nyugati szankciók árnyékában a vezeték végleges leállásával európai befolyásuk is csökken.

Mindeközben Oroszország is reagált a fejleményekre: Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő sérelmezte, hogy az oroszok nem vehettek részt a vizsgálatokban.

Korábban a Kreml átlátható vizsgálatokat sürgetett, ám Peszkov nemrégiben arról számolt be, hogy csak néhány nappal ezelőtt kaptak jelentéseket a svédektől és a dánoktól. – Hogyan állapíthatnak meg bármit is az amerikai illetékesek vizsgálat nélkül? – tette fel a kérdést a szóvivő. Moszkva a kezdetektől fogva azt követeli, hogy részt vehessen a vizsgálatban, de Peszkov azt mondja, hogy erre azóta sem kaptak lehetőséget.

Ez nem pusztán furcsa, ez bűzlik, mint valami szörnyű bűncselekmény

– szögezte le a Kreml szóvivője.

Joe Biden rendelhette el az Északi Áramlat vezetékek felrobbantását?

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró azonban azt állította korábban, hogy az amerikai haditengerészet búvárai tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2. gázvezeték alatt, a műveletről szóló döntést pedig maga Joe Biden elnök hozta meg.

Hersh szerint az Egyesült Államok búvárjai a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt C4-tölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak.

Biden döntése, hogy szabotálja a csővezetékeket, több mint kilenc hónapig tartó, szigorúan titkos vitát követően született meg. A washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül azt vitatták meg, hogy hogyan lehetne a legjobban elérni ezt a célt. Ez idő alatt a kérdés nem az volt, hogy végrehajtsák-e a küldetést, hanem az, hogy hogyan hajtsák végre anélkül, hogy nyíltan tudná a nemzetközi közösség, hogy ki a felelős érte

– fejtette ki Hersh.

Mi történt az Északi Áramlat vezetékeivel?

Az Északi Áramlat gázvezeték három csövén tavaly szeptemberben észleltek gázömlést, majd az ügyben illetékes svéd és dán hatóságok megállapították, hogy szándékos szabotázsakció történt, de nem neveztek meg felelőst. Moszkva a Nyugatot és az angolszászokat tette felelőssé a támadásért. Egy amerikai oknyomozó újságíró szintén név nélkül nyilatkozó forrásra hivatkozva pedig arról számolt be, hogy a műveletet az amerikai kormány utasítására hajtották végre. Becslések szerint ötszázmillió dolláros a kár, ám a sós víz korróziója miatt még nehezebb lesz a károkat helyrehozni.

2022 szeptembere volt az első hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

Az események a földgázpiacot is meglehetősen felborították: a szabotázsakció után ugyanis mindössze két nappal már húsz százalékkal megemelkedett a gáz tőzsdei ára.

Borítókép: Szivárgás az Északi Áramlat gázvezetéken 2022. szeptember 27-én (Fotó: AFP/Dán Védelmi Parancsnokság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.