A házi őrizet is túlzás Eva Kaili szerint

Nem ülne otthon a brüsszeli korrupciós botrány egyik legfőbb gyanúsítottja.

Magyar Nemzet
2023. 04. 16. 10:51
KAILI, Eva
Brüsszel, 2023. április 14. Házi õrizetbe szállítják a korrupcióval vádolt Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnököt a brüsszeli Haren börtönbõl 2023. április 14-én. A háttérben Mihalisz Dimitrakopulosz, Kaili egyik védõügyvédje. A belga hatóságok az elõzõ napon jelentették be, hogy brüsszeli házi õrizetbe szállítják a vizsgálati fogságban levõ Kailit, és elektronikus nyomkövetõvel látják el. Az idõközben leváltott EP-alelnököt még december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás során, másokkal együtt. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eva Kaili hamarosan kérni fogja, hogy oldják fel a házi őrizetét, közölte ügyvédje, alig egy nappal azután, hogy a politikust, aki az Európai Parlamentben folyó korrupciós vizsgálat egyik fő gyanúsítottja, a börtönből házi őrizetbe helyezték ügye tárgyalásig, írja a Politico brüsszeli hírügynökség.

Hamarosan kérni fogjuk a házi őrizet feloldását és az elektronikus megfigyelőeszköz eltávolítását, mivel Kailit nem  gyanúsítják szökéssel vagy más bűncselekménnyel

– mondta szombaton Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány egyik legfőbb gyanúsítottjának görög ügyvédje.

Elmondta, hogy Kaili, aki 2014 óta európai parlamenti képviselő, arra is törekedni fog, hogy politikai kötelességeit és jogait az Európai Parlamentben gyakorolhassa.

A görög uniós törvényhozó december óta ült rács mögött, amikor az egyik első letartóztatott és korrupcióval vádolt személy lett abban a kiterjedt nyomozásban, amely azt vizsgálja, hogy külföldi országok – köztük Katar és Marokkó – vesztegettek-e meg uniós törvényhozókat.

A brüsszeli korrupciós botrányba Kaili élettársa, Francesco Giorgi, valamint több más jelenlegi és volt uniós törvényhozó is belekeveredett, köztük Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő, a megvesztegetési hálózat feltételezett vezetője, aki januárban vádalkut kötött a belga nyomozókkal.

Azóta az összes őrizetbe vett gyanúsítottat elektronikus megfigyelőeszközzel ellátva szabadon engedték, Kaili maradt az utolsó, aki őrizetben maradt. Péntek reggel azonban elhagyta a Brüsszel északi részén található Haren börtönt.

Az eljárás során mindvégig fenntartotta ártatlanságát, és ígéretet tett arra, hogy továbbra is harcolni fog a vádak ellen.

„Nem fogom megadni magam. Ha nem sikerül meggyőznöm a belga igazságszolgáltatást arról, hogy ártatlan vagyok, soha nem térek vissza a hazámba, és a szégyentől nem leszek képes a szemébe nézni azoknak, akikkel középiskolás korom óta együtt vagyok” – mondta Kaili egy televízióműsorban.

 

Borítókép: Házi őrizetbe szállítják a korrupcióval vádolt Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnököt a brüsszeli Haren börtönből 2023. április 14-én. A háttérben Mihalisz Dimitrakopulosz, Kaili egyik védőügyvédje (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.