A várva várt egyeztetés: Zelenszkij a kínai elnökkel tárgyalt

A háború kitörése óta ez az első alkalom, hogy az ukrán elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon tárgyalt.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 15:35
HSZI Csin-ping
Peking, 2023. március 10. Hszi Csin-ping kínai elnök leteszi hivatali esküjét az Országos Népi Gyûlés, a parlament harmadik plenáris ülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 10-én. A kínai parlament 2952 tagja egyhangúlag megszavazta, hogy harmadszorra is a 69 éves Hszi Csin-ping legyen Kína elnöke. Más jelölt nem volt. MTI/AP/Mark Schiefelbein Fotó: Mark Schiefelbein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren jelentette be, hogy szerdán „hosszú és tartalmas” telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai vezetővel. Üzenetében megjegyzi, reméli, hogy ez a telefonos egyeztetés, valamint Ukrajna kínai nagykövetének kinevezése erőteljes lendületet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai, az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésére vonatkozó nyilatkozatából kiderül, hogy Kína részéről a párbeszéd és a tárgyalás az egyetlen észszerű megoldás az ukrajnai válság rendezésére. A beszélgetés során a kínai vezető hangsúlyozta, hogy az atomháborúval senki sem nyerhet. A két fél Ukrajna és Kína viszonyairól és az ukrán válságról tárgyalt. 

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova a Hszi Csin-ping kínai elnök és Zelenszkij ukrán elnök közötti telefonbeszélgetésre vonatkozó médiamegkeresésekre reagálva elmondta: tudomásul veszik a kínai fél készségét arra, hogy erőfeszítéseket tegyen a tárgyalási folyamat elindítására. − A kijevi rezsim eddig megmutatta, hogy elutasít minden észszerű kezdeményezést, amely az ukrán válság politikai és diplomáciai rendezésére irányul, és a tárgyalásokhoz való esetleges hozzájárulását tudatosan irreális követelésekkel ellátott ultimátumokhoz kötötte − fogalmazott a külügyi szóvivő. 

Az ukrán hatóságok és nyugati megbízottaik már bebizonyították, hogy képesek elzárkózni a békekezdeményezések elől. Saját bevallásuk szerint a minszki megállapodásokra csak az időhúzás és a támadási potenciál felhalmozása miatt volt szükség. A szinte kész békemegállapodásokat, amelyeket a felek Kijev javaslatára kötöttek, 2022 tavaszán hirtelen elutasították. Zelenszkij még azt is törvénybe iktatta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nem lehet tárgyalásokat folytatni

− tette hozzá Zaharova.

Amerikai részről John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerdán üdvözölte a hírt, miszerint az ukrán és a kínai elnök telefonon egyeztetett egymással, hangsúlyozva, hogy a beszélgetés lehetőség Kína számára, hogy „kiaknázza Ukrajna álláspontját Oroszország illegális, ki nem provokált megszállása kapcsán.”  Kirby hozzátette, a Fehér Háznak nem volt előzetes tudomása a telefonbeszélgetésről, és nem számított arra sem, hogy arról a véleményét kikérnék. 

A Biden adminisztráció mérsékelten aggódik Kína békére irányuló törekvései miatt és Peking minden olyan, Oroszország és Ukrajna közt feltétel nélküli tűzszünetet szorgalmazó erőfeszítése ellen felszólalt, mely Moszkva illegális ukrajnai térnyeréseit mintegy igazolná. 

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök leteszi hivatali esküjét az Országos Népi Gyűlés, a parlament harmadik plenáris ülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 10-én (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.