Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Aggasztó jelentést ismertettek a franciaországi bölcsődékről

Egy átfogó felmérésből kiderült, hogy több intézményben is gondatlanul bánnak a kicsikkel Franciaországban. Többször verbálisan és fizikailag is bántalmazták őket.

MAGYAR NEMZET
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 04. 13. 17:11
Pedofil 

Stop,Violence,And,Abused,Children.,Traumatized,Children,Concept.
Pedofil Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döbbenetes jelentést a francia szociális főfelügyelőség (Igas) tette közzé az országban működő bölcsődékről. A megbízásra azután került sor, hogy tavaly júniusban egy lyoni magánbölcsődében meghalt egy 11 hónapos csecsemő, aki valamilyen maró anyagot nyelt le – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A történtek miatt a bölcsőde egyik alkalmazottja ellen vádat emeltek, az Igas munkatársai pedig 36 köz- és magánintézményt kerestek fel országszerte, az általuk kiosztott kérdőíveket 5275 intézményvezető, 12 545 bölcsődei alkalmazott és 27 671 szülő töltötte ki – számolt be róla a Le Figaro.

Többször bántalmazták a gondozók a rájuk bízott kisgyerekeket

A felmérés szerint volt olyan eset, hogy kevesebb vizet itattak a kicsikkel azért, hogy ne kelljen olyan sűrűn pelenkát cserélni. Emellett olyan is előfordult, hogy órákig rajta hagyták a gyerekeken a túlhasznált pelenkákat. 

Egy másik eset alapján, volt, akit a vécén hagytak egyedül, de előfordult, hogy a síró gyermeket nem nyugtatták meg, hanem hagyták, hogy álomba sírja magát.

A cikk felidézte, hogy a jelentésben verbális és fizikai bántalmazásról is írtak, a felnőttek ugyanis több esetben megalázták vagy sértegették a gyerekeket. 

Ismertették, hogy aki nem akart rendesen enni, annak például befogták az orrát, majd amikor levegőt akart venni és kinyitotta a gyerek a száját, beletömték az ételt. Egyes intézményekben a gyerekeket egy székhez kötözték egy hevederrel, hogy ne mocorogjanak evés közben. Emellett többször meghúzták a gyerekek haját vagy kikötözték őket a radiátorhoz.

A BFMTV munkatársa, Margaux de Frouville szerint a történteknek két oka lehet. Az egyik a személyzet megfelelő képzésének hiánya, a másik pedig a munkaerőhiány, mivel tízezer képzett alkalmazott hiányzik a szektorból. A munkaerőhiány miatt sok esetben akár nyolc gyerek is jut egy emberre, ami meglehetősen megterhelő feladat – írja a V4NA.

Jean-Christophe Combe francia szolidaritási miniszter tisztánlátást ígért a helyzettel kapcsolatban, és biztosította a szülőket és a szakmában dolgozókat, hogy gyorsan fognak cselekedni a helyzet javítása érdekében. A politikus leszögezte, hogy a francia kormány komolyan veszi a helyzetet és zéró toleranciát hirdetett a kisgyerekekkel szembeni erőszak elkövetői esetében.

A bölcsődei vállalkozások szövetsége (FFEC) is reagált a jelentésre, amelyet követően bejelentették, hogy részletesen tanulmányozni fogják a dokumentumot, és javaslatokat fog tenni annak érdekében, hogy a felsorolt mulasztások többé ne történhessenek meg.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.