Átpolitizált és alaptalan vádirat − így reagáltak a politikusok Trump meghallgatására

A Donald Trump elleni vádirat teljes mértékben átpolitizált és alaptalan − vélekedett Ted Cruz texasi szenátor. A republikánusok összezártak Trump mögött a tegnapi meghallgatását követően, a demokraták a manhattani kerületi ügyészt éltetik bátorsága miatt.

Magyar Nemzet
2023. 04. 05. 8:21
TRUMP, Donald
New York, 2023. április 04. Donald Trump korábbi amerikai elnök érkezik a meghallgatására a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-án emeltek vádat a Stormy Daniel pornószínésznõnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénz fizetésének ügyében, valamint a költségvetési és kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt. A következõ évi elnökválasztáson indulni kívánó Trump ártatlannak vallja magát, az eljárást politikai indítékúnak minõsítette. Ez az elsõ alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetõeljárás indul. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump tegnap ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott 34 vádpontban. Az eseményre történelmi pillanatként tekintenek az amerikaiak, ugyanis ez volt az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetőeljárás indult. Az ügy heves indulatokat váltott ki demokratákból és republikánusokból egyaránt, a meghallgatás helyszínéül szolgáló New York-i bíróság előtt Trump mellett és ellene is tüntettek tömegek. Emellett a két oldal politikusai sem hagyták szó nélkül a történteket.

Marco Rubio floridai republikánus szenátor

Szomorú nap ez mindannyiunk számára, és sokáig bánni fogjuk a ma történteket

− írta Twitter-bejegyzésében Marco Rubio. A poszthoz csatolt videóban elmondta: – Ma felállítottunk egy új normát: hogyha valóban el akarsz nyomni valakit, akkor semmi sem állhat az utadba. Úgy manipulálhatod a törvényeket, ahogy akarod.

Ted Cruz texasi republikánus szenátor

A Donald Trump elleni vádirat teljes mértékben átpolitizált és alaptalan

húzta alá Ted Cruz texasi szenátor a Twitter-bejegyzésében.

Mitt Romney utahi republikánus szenátor

Az ügyész mindent megtett annak érdekében, hogy a politikai ágendához illeszkedve eljusson a vádemelésig

vélekedett Mitt Romney, korábbi republikánus elnökjelölt. Hozzátette, a törvények ugyanúgy vonatkoznak volt elnökökre, mint bárki másra, ugyanakkor a törvény előtti egyenlőség is ugyanúgy megilleti őket. 

Ez a túlkapás veszélyes precedenst teremt a politikai ellenfelek kriminalizálására, valamint megrengeti az igazságszolgáltatási rendszerünkbe vetett hitet

− húzta alá.

Mitt Romney volt az egyetlen republikánus, aki Trump elnökségének ideje alatt mindkét felelősségre vonási eljárás során a volt elnök ellen szavazott.

Adam Schiff kaliforniai demokrata képviselő

Még a legbefolyásosabbakat is felelősségre kell vonni. Senki sem áll a törvény felett

− írta Twitter-bejegyzésében Adam Schiff. A demokrata politikus hozzátette, szomorú nap az ország történelmében, amikor a volt elnököt büntetőjogi vádakkal kell bíróság elé állítani.

Adam Schiff vezette a Trump elleni 2020-as felelősségre vonási eljárást.

Joaquin Castro texasi demokrata képviselő

Bár a volt elnök elleni vádemelés példátlan, a manhattani kerületi ügyész nagy bátorságról tett tanúbizonyságot Donald Trump felelősségre vonásában

− fogalmazott közleményében Joaquin Castro demokrata képviselő.

Fehér Ház

Ahogy azt az ügy kirobbanását követően is tapasztalni lehetett, a Fehér Ház most sem kommentálta érdemben az eseményeket.

Az amerikai embereknek hozzá kell szokniuk, hogy amikor egy ilyen ügy van folyamatban, azt egyszerűen nem kommentáljuk

− fogalmazott Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő.

Borítókép: Donald Trump korábbi amerikai elnök érkezik a meghallgatására a manhattani ügyészségre New Yorkban 2023. április 4-én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.