„Az EU mindent megtesz” a fegyverszállítások teljesítésére

Az EU egymilliárd euróval finanszírozza az ukrán a lőszerszállítási költségek egy részét, amelyből 600 millió eurót már felhasználtak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 24. 21:29
Luxembourg, 2023. április 24.
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje a sajtó képviselõinek nyilatkozik az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozója elõtt Luxembourgban 2023. április 23-án. Az EU-külügyminiszterek az ukrajnai háborúról és a szudáni válságról tanácskoznak.
MTI/EPA/Julien Warnand
Luxembourg, 2023. április 24. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje a sajtó képviselõinek nyilatkozik az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozója elõtt Luxembourgban 2023. április 23-án. Az EU-külügyminiszterek az ukrajnai háborúról és a szudáni válságról tanácskoznak. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió a maga részéről mindent megtesz, hogy teljesítse Ukrajnának ígért, fegyverszállításra vonatkozó vállalását – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.

Josep Borrell az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az Ukrajnának védekezésre ígért lőszerszállítás nem az elvárt ütemben halad, pedig – mint kiemelte – „az EU mindent megtesz”, hogy teljesítse a vállalásokat.

Elmondta, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki videokapcsolat útján vett részt a tanácskozáson, ismételten felkérte az uniót, hogy tegyen lépéseket a lőszerszállítás előtt álló akadályok orvoslására. Megerősítette: Kuleba a háborúban élők nevében beszélt, majd azt mondta, helyénvalónak tartja, hogy az ukrán külügyminiszter kitartóan újabb és újabb segítséget kér.

Közölte: az EU egymilliárd euróval finanszírozza a lőszerszállítási költségek egy részét, ebből az összegből hatszázmillió eurót már felhasználtak.

Borrell Brazília és Kína által javasolt béketárgyalásokra vonatkozóan kijelentette: mindannyian békét akarunk, mindenekelőtt az ukránok, de ennek igazságos békének kell lennie.

Azt mondta: van egy agresszor, amely az ENSZ alapokmányát megsértve megszállt egy másik országot. Az agresszort és az áldozatot nem lehet egyenrangúvá tenni, az EU ezért is támogatja Ukrajnát. Ezért szorgalmazza harckocsik és vadászrepülőgépek küldését, valamint az ukrán légvédelem erősítését – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a sajtó képviselőinek nyilatkozik az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozója előtt Luxembourgban 2023. április 23-án. Az EU-külügyminiszterek az ukrajnai háborúról és a szudáni válságról tanácskoznak. (Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.