Az őrizetbe vett amerikai újságíró ügyében tárgyalt Washington és Moszkva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felhívta kollégája figyelmét arra, hogy tiszteletben kell tartani az orosz hatóságok lépéseit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 02. 17:42
Moszkva, 2023. március 30. A kémkedés vádjával Oroszországban perbe fogott Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal amerikai napilap tudósítóját szállító autó elhajt a moszkvai Lefortovszkij Kerületi Bíróságról 2023. március 30-án, amikor az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyilvánosságra hozta, hogy Gershkovichot elõzõleg letartóztatták Jekatyerinburgban. Az FSZB szerint Gershkovich titkos információkat gyûjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalkozásának tevékenységérõl. A férfi akár húszéves börtönbüntetést is kaphat, ha kémkedésért elítélik. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával őrizetbe vett amerikai újságíró, Evan Gershkovich fogva tartásáról folytatott telefonos megbeszélést Szergej Lavrov, az orosz és Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai tájékoztatás szerint az üggyel kapcsolatban Lavrov felhívta Blinken figyelmét arra, hogy tiszteletben kell tartani az orosz hatóságok lépéseit, amelyeket a jogrenddel és Oroszország nemzetközi kötelezettségeivel összhangban tettek meg.

Az orosz tárcavezető megengedhetetlennek nevezte azt, ahogy washingtoni tisztségviselők és a nyugati média felháborodást keltenek azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy politikai színezetet adjanak az ügynek. „Lavrov kiemelte, hogy Evan Gershkovichot tetten érték, amikor újságírói státusának álcája alatt próbált meg államtitoknak minősülő adatokhoz jutni” – állt a közleményben. Az orosz fél közölte, hogy a törvénybe ütköző tevékenységet folytató amerikai állampolgár őrizetbe vételéről az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségét az előírásoknak megfelelően értesítették, Gershkovich sorsáról pedig bíróság fog dönteni. Az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov és Blinken néhány kétoldalú kérdést is megvitatott.

Borítókép: A kémkedés vádjával Oroszországban perbe fogott Evan Gershkovichot szállító autó elhajt a moszkvai Lefortovszkij Kerületi Bíróságról 2023. március 30-án. (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.