Bujkáló maoista terroristák gyilkoltak rendőröket

Házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe az India középső részén lévő Csattiszgarh állam Besztar nevű körzetében egy hatósági konvoj mellett, tíz rendőr és a sofőrjük meghalt – közölték helyi hatósági források.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 04. 26. 14:43
null
Újdelhi, 2021. augusztus 18. Az indiai biztonsági erõk egyik tagja kezében egy UZI Pro géppisztollyal a Nemzetközi Rendõrségi Szakkiállításon Újdelhiben 2021. augusztus 18-án. MTI/EPA/Radzsat Gupta Fotó: Radzsat Gupta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áldozatok a térségben bujkáló maoista gerillák ellen szerveződött állami fegyveres testület (DRG) tagjai voltak, és éppen a gerillák elleni műveletről tértek vissza a bázisra. 

A DRG korábban több sikeres műveletet hajtott végre a körzetben aktív szélsőbaloldali gerillák ellen. 

Bupes Bagel, Csattiszgarh államminisztere együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, az ügyben Amit Sah belügyminiszterrel is egyeztetett – tudatta az NDVT indiai hírcsatorna. 

Csattiszgarhban gyakran alakul ki összecsapás a maoista naxaliták és a biztonsági erők között. 

A naxaliták – akik Nyugat-Bengál állam Naxalbari nevű településéről kapták nevüket – több évtizede folytatnak fegyveres támadásokat a kormányerők ellen, mint állítják, a legszegényebbek érdekében. 

Fegyvereseik sűrű erdőkben rejtőzködnek, innen indítják a támadásokat, de a szomszédos indiai államokban is jelen vannak. A naxalita lázadásnak az utóbbi két évtizedben több mint 3300 halálos áldozata volt a régiós terrorizmussal foglalkozó South Asia Terrorism Portal szerint.

Borítókép: Az indiai biztonsági erők egyik tagja kezében egy Uzi Pro géppisztollyal a Nemzetközi Rendőrségi Szakkiállításon Újdelhiben 2021. augusztus 18-án (Fotó: MTI/EPA/Radzsat Gupta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.