Ferenc pápát hazaengedték a kórházból és megerősítette, hogy jön Magyarországra + galéria

A La Repubblica című lap tudósítójának kérdésére erősítette meg, hogy az eddigi tervnek megfelelően április végén Magyarországra látogat.

Magyar Nemzet
Forrás: AP news2023. 04. 01. 11:47
null
Pope Francis leaves the Gemelli hospital on April 1, 2023 in Rome, after being discharged following treatment for bronchitis. - The 86-year-old pontiff was admitted to Gemelli hospital on March 29 after suffering from breathing difficulties. (Photo by Tiziana FABI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápát szombaton hazaengedték a római kórházból, ahol fertőző hörghurut miatt kezelték. Amikor kilépett a kórházból, az újságíróknak megjegyezte: „még életben vagyok”.

A 86 éves Ferenc pápa szerdán került kórházba, a Vatikán közlése szerint előre tervezett vizsgálatok miatt, utóbb azonban kiderült, légzési nehézségei voltak a heti nyilvános audiencia után. A pápát intravénásan beadott antibiotikumokkal kezelték. 

Egy drámai jelenet is lezajlott: mielőtt a pápa elhajtott volna a helyszínről, egy római házaspárral is találkozott, akiknek ötéves kislánya péntek este halt meg ugyanabban a kórházban. Serena Subania, Angelica édesanyja zokogva nyomta a fejét a pápa mellkasába, aki a nő fejére tette a kezét – adta hírül az AP News.

Fotó: AFP

Ezután újabb megható találkozásnak lehettek szemtanúi a kórháznál gyülekezők. Amikor egy fiú megmutatta neki a begipszelt karját, az egyházfő fura mozdulatot tett, mintha azt kérdezné: „Van tollad?” Egy pápai segéd adott Ferencnek egyet, a pápa pedig dedikálta a fiatal gipszét.

Fotó: AFP

Eggyel alább pedig megtekintheti a Magyar Nemzet galériáját is a könnyfakasztó pillanatokról.

Bár a pápa csak suttogva tudott beszélni, amikor az újságírók kérdésekkel bombázták, elmondta, hogy mellkasi fájdalmat érzett, így az egészségügyi személyzete szerdán úgy döntött szerdán, hogy jobb lesz kórházba szállítani. 

A pápa egyébként nem hazafelé vette az irányt, az AFP fotósai szerint a kedvenc római bazilikájába tartott. Ugyanezt tette, miután 2021 júliusában bélszűkület miatti műtétet kellett végrehajtani rajta. 

A Vatikán közleménye szerint Ferenc pápa jelen lesz a húsvéti nagyhét szertartásain, és személyesen szeretné felolvasni húsvétvasárnapi üzenetét, valamint elmondani az Urbi et Orbi áldást Róma városára és a világra.

A virágvasárnapi misét a Vatikánban a bíborosi testület dékánhelyettese, Leonardo Sandri mutatja be, a húsvétvasárnapi szentmisét pedig Giovanni Battista Re. Nem ez az első eset, hogy a bíborosok vezetik a szertartásokat.  A La Repubblica című lap tudósítója szombaton az utcán megkérdezte a már ismét az autójában ülő Ferenc pápától, hogy az eddigi tervnek megfelelően Magyarországra látogat-e április 28-a és 30-a között, amire ő igennel válaszolt.

Ferenc pápa budapesti látogatásának minden részletéről beszámol a közmédia.

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.