Újabb részletek derültek ki Ferenc pápa magyarországi látogatásáról

Népes sajtókíséret mellett érkezik Magyarországra Ferenc pápa az április 28-án kezdődő háromnapos látogatásra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 28. 9:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ITA új olasz légitársaság repülőgépén utazik Budapestre népes sajtókísérettel Ferenc pápa az április 28-án kezdődő háromnapos látogatásra, amelynek követésére a Vatikán és a nemzetközi sajtó is készül – adta hírül az MTI. 

Mint írták, a szentszéki protokoll szerint Ferenc pápa az indulás előtti napokban, az április 28-át megelőző szerdai általános audiencián vagy vasárnapi beszédében osztja majd meg a hívőkkel, hogy indulás előtt áll. Ezzel egy időben a szentszéki sajtóközpont újabb tájékoztatót ad a háromnapos látogatás részleteiről. Az újságírók kézhez kapják az úgynevezett Cabasariót: a látogatás összes helyszínét és programját részletesen bemutató útmutatóról van szó, amely a jezsuita Felix Juan Cabasesről kapta a nevét, aki II. János Pál pápasága alatt vezette be ennek a könyvecskének a használatát. Az útikönyv érdekességnek számít, mert a logisztikai, történelmi, kulturális információk mellett egyedi, kézzel készített rajzokat is tartalmaz a jelentősebb helyszínekről.

 

Ferenc pápa minden egyes külföldi útja előtt és után imát mond a római Santa Maria Maggiore-bazilikában található Szűz Mária ikonnál, oltalmat kérve.

 

A beszámoló szót ejt arról is, hogy a korábbi olasz légitársaság, az Alitalia 1964 óta biztosított repülőt az egyházfők belföldi és nemzetközi útjain, de 2021-ben a nemzeti légitársaságot felszámolták, és új névvel indult újra. Ferenc pápa az utolsó utat az Alitaliával éppen Magyarországra tette meg, amikor 2021 szeptemberében Budapestre utazott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére, majd onnan Szlovákiába.

Kiemelik, hogy szokás szerint népes sajtókíséret utazik a pápai repülőn, több mint hetven olasz és külföldi újságíró. Ferenc pápa a repülőúton majdnem mindig egyenként köszönti az újságírókat, a visszaúton pedig rögtönzött sajtótájékoztatót tart kérdésekre válaszolva. A repülőút során a pápa táviratban köszönti Olaszország és a célország államfőjét. A Vatikáni Rádió és az olasz püspöki kar televíziócsatornája, a TV2000 háromnapos műsorfolyammal követi Ferenc pápa magyarországi látogatását.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára korábban közölte, hogy a katolikus egyházfő látogatása alkalmából kétnyelvű honlap indult, ahol többek közt a programokat, valamint a legfrissebb híreket és információkat is megtalálják az érdeklődők. Ahogy a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy Magyarország az egyetlen ország Olaszországon kívül, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogat, a részletes programról pedig alább olvashat.

A pápalátogatás programja szerint április 28-án, pénteken délelőtt a pápa államfői minőségében a Sándor-palotában először a köztársasági elnökkel, majd a miniszterelnökkel találkozik. Péntek délután 17 órakor az egyházfő a budapesti Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik.

 

Ferenc pápa látogatásának csúcspontja az április 30-án, vasárnap fél 10-kor kezdődő szentmise, amelyre a püspöki testület tagjai mindenkit várnak Magyarországról és a környező országokból egyaránt. A Kossuth téren tart a szektorok kialakítása, a szentmisébe való bekapcsolódást a tervek szerint a téren és környékén elhelyezett kivetítők is segítik majd.

 

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.