időjárás 7°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Ferenc pápa kitüntette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi vezetőjét

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.17. 17:37 2023.03.17. 18:47
Ferenc pápa kitüntette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi vezetőjét

A nemzetközi segélyezés és a humanitárius diplomácia terén elért eredményeinek elismeréséül pápai kitüntetésben részesült Solymári Dániel.

Ferenc pápa az Apostoli Szentszék legrégebbi, világi személyeknek adható kitüntetését, a Szent Szilveszter rend lovagkeresztjét adományozta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi vezetőjének. 

A kitüntetést Erdő Péter bíboros esztergom–budapesti érsek, valamint Youssef Absi szíriai melkita görögkatolikus pátriárka március 17-én Budapesten, a Prímási Palotában adta át Solymári Dánielnek.

A szeretetszolgálat közleményben hangsúlyozta, hogy az elismerésről amelyet az 1945 óta rendelkezésre álló iratok tanúsága szerint kevesebb mint tíz magyar vehetett át közvetlenül a pápa dönt.

Mint írták, 

a március 17-én átadott pápai kitüntetést Ferenc pápa közelgő magyarországi apostoli útjának előkészítésére időzítették.

 Solymári Dániel felsőfokú tanulmányait Magyarországon, majd az Egyesült Királyságban végezte teológia és nemzetközi kapcsolatok szakokon. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál fiatal kora óta önkéntes szolgálatot végez, 2010 óta a szervezet főállású munkatársa, jelenleg nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. Négy kontinensen dolgozott ember és természet okozta krízisekben, nyomortelepeken, menekülttáborokban, valamint polgárháborúk során.

Borítókép: Ferenc pápa sajtóértekezletet tart a magángépén a dél-szudáni fővárosból, Jubából Rómába tartó repülőútján 2023. február 5-én (Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Tiziana Fabi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.