Aleppóban is üzembe álltak a Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelői

A földrengés sújtotta Szíriában már az első napon több száz beteget láttak el a rendelőkben.

Magyar Nemzet
2023. 02. 09. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szíriai földrengések sújtotta Latakia után Aleppóban is üzembe helyezte a mobil egészségügyi egységeket a Magyar Máltai Szeretetszoláglat által irányított segítő csapat. A két városban összesen négy gépjárműben működő orvosi rendelő, és két konténerben kialakított, kisebb műtétek elvégzésére is alkalmas, röntgennel, ultrahangkészülékkel és mini laborral is felszerelt mobil klinika fogadja az ellátásra szorulókat − áll a szeretetszolgálat lapunknak eljuttatott közleményében. 

Latakiában már az első napon több száz beteget látott el az oda érkezett három rendelő.

Az autók és a konténer előtt folyamatosan hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük többen olyanok is, akik mentés közben szenvedtek valamilyen sérülést. A településeken elszórtan találhatók a kárhelyszínek, ezért fontos, hogy a járművekben működő orvosi rendelőket napközben át lehet helyezni, bár a mentés körülményeit az áramszünet mellett az üzemanyaghiány is nehezíti, a járműveket pille palackokban vásárolt üzemanyaggal sikerült megtankolni.

A segítő pontokon élelmiszert és vizet oszt a karitatív szervezet, az ideiglenes szálláshelyeken tábori ágyakat helyeztek fel, a fűtést azonban áram nélkül nem sikerült megoldani.

Latakiában mintegy negyven nagyobb kárhelyszínen zajlanak a mentési munkálatok, sok helyen a lakosság kézről kézre adogatja a törmeléket. A Máltai Szeretetszolgálat szíriai partnerszervezetei mintegy 30-40 emberel vesznek részt az egészségügyi ellátásban, és négy kárhelyszínen több tucatnyian kapcsolódtak be a mentési munkálatokba is, szerdán négy túlélő kiemelésében működtek közre. A mentést a fagypont alatti hőmérséklet, időnként a szakadó eső is nehezíti. 

Latakiában mintegy 30-40 ezer, Aleppóban akár 60 ezer embert is érinthetnek a földrengés okozta károk.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve tevékenykedik Szíriában, a háború utáni újjáépítést segítő programjai során 2018-ban telepített mozgó orvosi egységeket Homsz térségébe, a földrengés után ezeket helyezte át Latakiába és Aleppóba. A Hungary Helps program 50 millió forintos támogatást adott a földrengés utáni humanitárius program támogatására, ami néhány hétig teszi lehetővé az egészségügyi ellátás és a segítő pontok működtetését. A program folytatására, a földrengés sújtotta térség megsegítésére gyűjtést hirdetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, segíteni az Adományozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával lehet.

Borítókép: segítségnyújtás Szíriában (Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.