Hatalmas tűzvész pusztít Franciaországban + videó

A szakértők szerint a szárazság, és így a globális felmelegedés miatt ég az erdő mintegy ezer hektáron.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 04. 17. 13:30
Franciaország erdő tűz
A plane drops fire retardant over a forest fire on a hill near the village of Banyuls-sur-Mer, southwestern France on April 16, 2023. - The fire, which is the most important since the beginning of the year, broke out in the morning between Cerbere and Banyuls-sur-Mer with 360 firefighters fighting to slow its progress. (Photo by RAYMOND ROIG / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz hektáron pusztít a tűzvész Dél-Franciaországban, a lángok már átterjedtek Spanyolországba is – hívta fel a figyelmet a V4NA. Noha lokalizálták a tüzet és megakadályozták a továbbterjedését, eloltani még nem sikerült. Az idei év első francia tűzvésze vasárnap kezdődött, amikor több méter magas lángok csaptak fel az ország déli részén lévő Pyrénées-Oriantales megye két települése, Cerbère és Banyuls-sur-Mer térségében, közel ezer hektáron elpusztítva a növényzetet.

Közel ötszáz tűzoltót és csendőrt vezényeltek a helyszínre, míg háromszer embert evakuáltak a környékről. Az oltás közben egy tűzoltó könnyebben megsérült, füstmérgezést szenvedett.

A szakemberek folyamatosan oltják a lángokat, volt olyan terület, ahol sikerrel jártak, de olyan is, ahol még tegnap este is égett a növényzet.

Mint arra a lap is felhívja a figyelmet, a tűz terjedésének kedvez a rendkívüli szárazság, hiszen az érintett területeken sokkal kevesebb eső esett a szokásosnál. Jelenleg mintegy 50-70 százalékkal kevesebb a vízkészlet, ezért a napokban vízkorlátozást is bevezettek a régióban. Tovább nehezíti a tűzoltók munkáját a nagy szél, amely szombat óta nem enyhül a térségben. Egy helyi meteorológiai szolgálat Twitter-bejegyzése szerint a helyzet a katalán térségben a legrosszabb, ott ugyanis immár két éve nem volt megfelelő mennyiségű csapadék.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a helyszínre utazott Gérald Darmanin francia belügyminiszter, aki köszönetet mondott a tűzoltóknak a munkájukért, kiemelve, hogy a tüzet még nem sikerült eloltani, de továbbterjedését megakadályozták. Hangsúlyozta: 

A térséget sújtó tűzvész valóságos ökológiai katasztrófa.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: repülővel oltják az erdőtüzet Franciaország déli részén, 2023. április 16-án (Fotó: Raymond Roig/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.