Hatalmasat nőtt Trump népszerűsége a vádemelés hatására

Ha nem ítélik el, minden bizonnyal a volt amerikai elnök lehet a republikánusok jelöltje a 2024-es választásokon.

Forrás: Reuters2023. 04. 07. 17:10
TRUMP, Donald
Palm Beach, 2023. április 05. Donald Trump volt amerikai elnök beszélni készül Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2023. április 4-én, miután New Yorkban hivatalosan vádat emeltek ellene. Trump ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban. Volt vagy hivatalban lévõ elnököt korábban még sohasem helyeztek vád alá büntetõügyben az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Donald Trump elleni vádemelés megosztja az amerikaiakat, ám úgy tűnik, hogy növelte a volt elnök esélyeit a republikánusok jelölésére a 2024-es elnökválasztásra – ismertette a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató cég. A pénteken közzétett felmérést azok után készítették, hogy a manhattani ügyészség ismertette a republikánus politikussal az ellene felhozott 34 vádpontot.

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az amerikaiak 49 százaléka helyes döntésnek tartja a büntetőeljárást, amely az Egyesült Államokban első alkalommal indult egy volt elnök ellen. A politikai megosztottság ebben a kérdésben is jól érezhető: a magukat demokratának vallók mintegy 84 százaléka szerint a vádak megalapozottak, míg a republikánusoknak csak 16 százaléka ért ezzel egyet. Kiderült az is, 

a republikánusok 40 százaléka az eset miatt nagyobb valószínűséggel szavazna Trumpra 2024-ben, míg 12 százalékuk azt mondta, hogy emiatt kevésbé támogatják őt. További 38 százalékuk állítja, hogy az ügynek nincs hatása arra, kit támogatnak.

Donald Trumpot a republikánus szavazók 58 százaléka preferálná elnökjelöltként, ami tíz százalékpontos növekedés a legutóbbi, hétfőn közzétett Reuters/Ipsos felméréshez képest. A második befutó Ron DeSantis floridai kormányzó, akinek jelenleg 21 százalékot mértek. A politikus egyelőre csak utalt rá, de még nem jelentette be hivatalosan, hogy indulni szándékozik a jövő évi republikánus előválasztáson, amelyen a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltjét választják meg.

Mindezen túl a mintegy ezer válaszadó 76 százaléka gondolja úgy, hogy az igazságszolgáltatás bizonyos szereplői a volt elnök politikai ellehetetlenítését tűzték ki célul. Ezzel a demokrata párti szavazók 34 százaléka ért egyet.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszélni készül Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2023. április 4-én, miután New Yorkban hivatalosan vádat emeltek ellene. Trump ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.