Hitler hamis naplói kutathatók lesznek

A német sajtótörténet egyik legnagyobb botrányához vezető publikációjának, a Hitler-napló levéltárba helyezésére tíz évvel ezelőtt már ígéretet tett a magazin kiadója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 24. 17:28
Hitler,And,Ava,Braun,With,Their,Dogs,At,Berchtesgaden,,Ca.
754279429 Fotó: Everett Collection Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adolf Hitler állítólagos naplóit negyven éve,  9,3 millió márkáért vásárolta meg, majd mutatta be a Stern magazin, most a német szövetségi levéltárba helyezik át azokat. A hírmagazin kiadója, a Bertelsmann és a német nemzeti levéltár hétfői, közös közleménye szerint a hamisított naplók a történeti értékük miatt a levéltár gyűjteményébe kerülnek és kutathatóvá válnak.

A Bertelsmann már 2013-ban ígéretet tett arra, hogy a gyűjteményt átadja a levéltárnak, arra nem tértek ki a közleményben, hogy a késedelemnek mi az oka. Michael Hollmann, a Bundesarchiv elnöke kiemelte, hogy a naplók a korszak német történelmének különleges forrásai, és jó kezekben lesznek a levéltárnál. A hamis naplók az arra irányuló igyekezetet testesítik meg, hogy 

emberi vonásokkal ruházzák fel a nemzetiszocializmus brutális bűneit, és a nyolcvanas évek német társadalmában visszhangra talált ez a próbálkozás 

– fejtette ki a történész-levéltáros.

A Stern 1983. április 25-én, világraszóló szenzációként jelentette meg a dokumentumokat, amelyek újraközlési jogát több külföldi újságnak is értékesítette. A naplókról a német bűnügyi hivatal (BKA) és a Bundesarchiv állapították meg, hogy hamisak, majd a BKA később, májusban bejelentette, hogy a szövegek egész biztosan a második világháború után gyártott papírra íródtak. A botrány révén az újságíró, Gerd Heidemann, és a hamisító, Konrad Kujau is börtönbe kerültek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.