Ferenc pápa celebrálta a húsvéti szentmisét a Szent Péter téren + videó

A szentatya a háborúk befejezésére szólított fel, Ukrajnára és népére ismét mint mártírokra utalt tegnap esti beszédében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 09. 9:00
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. április 08. Ferenc pápa (j2) a húsvéti vigíliát vezeti a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. április 8-án. MTI/AP/Gregorio Borgia Fotó: Gregorio Borgia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa a Szent Péter téren, helyi idő szerint tíz órakor kezdte meg húsvéti miséjét a szenthét végén. A szentatya az ünnep jelentősége mellett a világméretű konfliktusokról is szólt beszédében, amelyre ezrek érkeztek a világ minden pontjáról.

Ferenc pápa tegnap este tért vissza a hívek elé, a szombat esti vigília vezetésével a Szent Péter-bazilikában, bírálva „a háború jeges leheletét” és más igazságtalanságokat.

A nyolcvanhat éves egyházfő, akit a múlt héten légúti megbetegedéssel kezeltek, péntek éjjel a szokatlanul hideg időjárás miatt nem vett részt a nagypénteki keresztúton a római Colosseumban.

A szombati szertartáson a pápa a húsvéti gyertya hagyományos meggyújtása után jelent meg kerekesszékben a bazilikában, hogy vezesse a szentmisét, amely során nyolc, katolikus hitre áttért felnőttet is megkeresztelt.

Mintegy nyolcezer hívő előtt elmondott szentbeszédében a pápa a napjainkban sokak által érzett keserűségről, döbbenetről és kiábrándultságról beszélt.

Lehetséges, hogy elhagyatottnak, csüggedtnek érezzük magunkat a gonosz hatalma, a kapcsolatokat széttépő konfliktusok, a számító és közönyös magatartás láttán, amely elhatalmasodni látszik a társadalomban, a korrupció rákfenéje, az igazságtalanság terjedése és a háború jeges lehelete előtt 

–  mondta.

Ferenc pápa a háborúk befejezésére szólított fel, Ukrajnára és népére – amely ellen tavaly orosz invázió indult – ismét mint mártírokra utalt.

A pápa hangsúlyozta: még ha úgy is érezzünk, hogy kiszáradt a remény forrása, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a vereség érzése kővé dermesszen bennünket, keresnünk kell a belső feltámadást Isten segítségével.

– A húsvét ereje, testvéreim, arra szólít fel benneteket, hogy vessétek el a csalódás és a bizalmatlanság minden jelét – mondta a pápa.

FERENC pápa
Ferenc pápa a húsvéti vigíliát vezeti a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. április 8-án (Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia)

Az elmúlt napokban a keresztény világ egésze a húsvétot ünnepelte, több helyen hatalmas felvonulásokat is tartottak a misék mellett.

 

A keresztet cipelő Jézus Krisztus jelképét és szenvedését pedig több helyen fel is elevenítették:

Borítókép: Ferenc pápa (j2) a húsvéti vigíliát vezeti a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. április 8-án (Forrás:MTI/AP/Gregorio Borgia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.