Itt az első díj, amit Károly király hagyott jóvá

Yasmeen Lari az első nő, aki elnyerte a Brit Királyi Építészek Királyi Intézete (RIBA) által odaítélt rangos Royal Gold Medal kitüntetést.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 04. 28. 13:44
Pakistani Capital Islamabad
ISLAMABAD, PAKISTAN - FEBRUARY 09 : A photo taken on February 09 shows a view of Pakistani capital Islamabad with Faisal Mosque (Far C) located on the foothills of Margalla Hills. Construction of the mosque began in 1976 after a $120 million grant from Saudi King Faisal, whose name the mosque bears. The unconventional design by Turkish architect Vedat Dalokay was selected after an international competition. Islamabad is noted for its high standards of living, safety, and abundant greenery. Muhammed Semih Ugurlu / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Semih Ugurlu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Yasmeen Lari, akit széles körben Pakisztán első női építészeként tartanak számon, Zaha Hadid óta az első nő, aki elnyerte a Brit Királyi Építészek Királyi Intézete (RIBA) által odaítélt rangos Royal Gold Medal kitüntetést – írja a CNN

Lari, akit a RIBA „Pakisztán forradalmi elemeként” jellemzett, egy olyan munkájáért kapta az elismerést, amellyel elérhető, környezetbarát otthonokat teremt az ország leginkább mellőzött – a szegénységi küszöb alatt élők és a természeti katasztrófák és az éghajlatváltozás hatásai által kitelepített közösségek – számára.
A Királyi Aranyérmet olyan személynek ítélik oda, aki „jelentős hatással volt az építészet fejlődésére”, és a RIBA „elismeri Yasmeen Lari munkáját, amellyel a kitelepített lakosság számára a szén-dioxid-kibocsátás nélküli fenntartható koncepciókat támogatja”.

A díjat a brit uralkodó személyesen hagyja jóvá, és az idei az első, amelyet III. Károly király írt alá.

Nagyon meglepett a hír, és persze teljesen el voltam ragadtatva! Soha nem gondoltam volna, hogy mivel hazám legelhagyatottabb embereire összpontosítok – feltérképezetlen kanyargós utakra merészkedve –, mégis számításba vesznek az építészszakma legmagasabb kitüntetésénél

– mondta Lari egy nyilatkozatában. 

„Számtalan lehetőség van a körkörös gazdaság, a »visszanövekedés«, az átmeneti tervezés, az öko-urbanizmus és az általunk még mezítlábas projektnek számító szociális építészetnek (BASA) nevezett elvek megvalósítására, hogy a világon elérjük az éghajlati ellenálló képességet, a fenntarthatóságot és az ökoigazságot.”

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.