Kedden vonul csatába Donald Trump

Eddig példátlan eljárás veszi kezdetét a keddi napon, mikor Manhattanben megkezdődik Donald Trump bírósági meghallgatása. Az Egyesült Államok előző elnökét sajtóinformációk szerint első körben üzleti iratok meghamisításával vádolják, jóllehet ügyvédje még nem látta a vádpontokat.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 04. 03. 8:16
TRUMP, Donald
Palm Beach, 2023. március 31. Donald Trump volt amerikai elnök Mar-a-Lago birtoka közelében támogatói a floridai Palm Beachben 2023. március 31-én. Az elõzõ nap Trump ellen hallgatási pénz fizetése miatt vádat emelt a manhattani vádesküdtszék. Volt vagy hivatalban lévõ elnököt korábban még sohasem helyeztek vád alá büntetõügyben. A következõ évi elnökválasztáson indulni kívánó Trump ártatlannak vallja magát, az eljárást politikai indítékúnak minõsítette. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump volt amerikai elnök „csatára készül” a keddre tervezett bírósági meghallgatása előtt – közölte ügyvédje. Trump várhatóan hétfőn repül New Yorkba Mar-a-Lago nevű birtokáról, hogy szembenézzen a Stormy Daniels pornósztárnak fizetett hallgatási pénzzel kapcsolatos vádakkal.  Trump továbbra is tagadja, hogy bármi rosszat tett volna. Ügyvédje, Joe Tacopina azt ígérte, hogy a volt elnök ellen felhozott vádak ellen határozottan fognak harcolni.

Ő olyan valaki, aki készen áll erre a harcra

– mondta Tacopina az ABC vasárnapi This Week című műsorában. „Készen állunk. És alig várom, hogy a lehető leggyorsabban haladjunk előre, a felmentése felé”.

A BBC brit közmédia hírportálja amerikai sajtóinformációkra hivatkozva arról ír, hogy a volt elnöknek több mint harminc vádponttal kell szembenéznie üzleti csalás miatt, amiért 2016-ban 130 ezer dollárt (mai árfolyamon körülbelül 46 millió forintot) fizetett ki Stormy Danielsnek, amivel megpróbálta megvásárolni a hallgatását állítólagos viszonyáról.

Az ügyet ismerő források úgy nyilatkoztak, hogy a volt elnököt első fokon üzleti iratok meghamisításával vádolják, ami az amerikai törvények szerint bűncselekménynek minősül.

A részletek, azaz hogy hány vádpontról van szó, és azokban mi is áll, továbbra is titkosak. Trump ügyvédje azt mondta, hogy még ő maga sem látta a vádpontokat.

Trump sajtóhírek szerint hétfői New York-i repülőútja előtt tanácsadókkal és jogi csapatával találkozott, hogy megtervezze védekezését. Várhatóan kedden adja át magát a hatóságoknak, a meghallgatásra helyi idő szerint kora délután kerül sor Manhattanben.

A volt elnököt nem fogják megbilincselni, de Tacopina hozzátette, hogy a vád alá helyezés egyéb részletei még rejtélyesek.

„Ez példa nélküli. Egyszerűen nem tudom, mire számítsak” – mondta az ügyvéd.

Azt remélem, hogy a lehető leggyorsabban bejutunk és kijutunk onnan, hogy ez (…) egy tipikus vád alá helyezés lesz, ahol a bíró elé állunk, azt mondjuk, hogy nem bűnös, ütemtervet állítunk össze az indítványok benyújtására és miegymásra, majd halad az egész előre, és végül kijutunk onnan

– magyarázta Trump ügyvédje.

A bűnüldöző szervek tisztviselői – köztük a Szövetségi Nyomozóiroda, a New York-i bírósági tisztviselők és a politikai vezetők személyi védelmét ellátó Secret Service – már készülnek a keddi napra.

A New York-i rendőrség is fokozta a biztonsági intézkedéseket a városszerte várható tüntetések miatt.

Kedd délre, New Yorkba, Marjorie Taylor Greene republikánus képviselőházi képviselővel együtt Trump mellett kiállva tartanak gyűlést, és arra szólítják fel támogatóikat, hogy csatlakozzanak a békés tiltakozáshoz a vádemelés ellen.

A bírósági meghallgatás után Trump vissza akar térni Floridába, ahol beszédet mond támogatóinak.

 

Borítókép: Donald Trump támogatói a volt amerikai elnök Mar-a-Lago birtoka közelében, a floridai Palm Beachben 2023. március 31-én (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.