Kitiltottak a véradásról egy skót férfit, mert nem volt hajlandó arról nyilatkozni, hogy terhes-e

Különös eset látott napvilágot a brit sajtóban: egy skót háziorvost kidobtak egy véradásról, miután donorként nem volt hajlandó arról nyilatkozni, hogy terhes-e, vagy volt-e terhessége az elmúlt hónapokban. A napvilágra került eset valószínűleg nem az egyetlen, a véradásokat szervező skót intézmény szóvivője ugyanis közölte, hogy a kérdés megváltoztatásáról döntöttek.

2023. 04. 14. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steffen McAndrew háziorvos kedd délelőttre foglalt időpontot a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) által a skóciai Ayr településen rendezett véradásra. A Skót Nemzeti Vértranszfúziós Szolgálat (SNBTS) ugyanis még márciusban arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a készletek kimerülését megelőzendő mindenki menjen el vért adni. 

A helyszínen – csakúgy mint Magyarországon – ki kell tölteni egy kérdőívet arról, hogy milyen korábbi betegségei voltak a véradónak, vagy milyen gyógyszerekkel kezelik, kezelték. A kérdések között az is szerepelt, hogy terhes-e. 

McAndrew közölte a papírok kitöltését felügyelő nővérrel, hogy erre nem fog válaszolni, ugyanis ő egy férfi, azaz kizárt, hogy állapotos legyen. Az ápoló erre azt felelte, hogy ebben az esetben nem adhat vért – mesélte el az esetet McAndrew a The Herald című skót lapnak. 

– Megértem azokat, akik azt tanácsolták, hogy csak ikszeljem ki a négyzetet, ez azonban elvi kérdés – szögezte le a háziorvos. 

Hozzátette: nem akart ezzel a „genderbrigád kedvére tenni”. A Skót Nemzeti Vértranszfúziós Szolgálat szóvivője szerint „a donorok biztonsága érdekében” kérdezik meg a potenciális véradókat, hogy terhesek-e. 

A várandós nők számára ugyanis egészségkárosító lehet az önzetlenség ezen formája. A szóvivő elmondta, hogy a kérdés szövegét 2023 nyarától megváltoztatják a donorok visszajelzései alapján. „Terhes-e, vagy volt-e terhes az elmúlt hat hónapban? (Ha nem alkalmazható, kérjük, jelölje be a nemet)" – ismertette az új kérdést az SNBTS. 

Az eset kapcsán a Daily Mail című brit lap felidézi, hogy az NHS vezetői egy olyan képzést terveznek bevezetni a közeljövőben az orvosok és ápolók okítására, ahol azt tanulhatják meg, hogy hogyan kell befogadóbb módon állni a terhes transznemű férfiakhoz – akik korábban nők voltak, majd nemet váltottak. 

A kezdeményezés része, hogy a szoptatásra használt angol kifejezéseket nemsemlegesekre cserélik. Így a „brestfeeding” helyett „chest-feeding” szót használnák, vagy pedig az „expressing milk” kifejezést. Az adófizetőknek mindez százezer fontjába (több mint negyvenkétmillió forint) fog kerülni.

Borítókép: illusztráció. (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.