Kitűzték az orosz zászlót a bahmuti városházára

A Wagner orosz katonai magánvállalat alapítója szerint még nem foglalták el a teljes várost.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 03. 13:15
null
Bahmut, 2023. március 26. A légi felvételen füst száll fel egy égõ épületbõl az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. március 26-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wagner orosz katonai magánvállalat elfoglalta az ostromlott kelet-ukrajnai bahmuti városházát, és kitűzte az orosz nemzeti zászlót az épületre – közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója hétfőn cége sajtószolgálatának Telegram-csatornáján.

2023. április másodika, 23.00 óra. Vladlen Tatarszkij jó emlékének feliratú orosz zászlót és a Wagner katonai magánvállalat zászlaját tűztük ki Artyomovszk városházára. Jogilag Artyomovszk elfoglaltatott

– mondta Prigozsin a város orosz nevét használva. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „a város nyugati kerületeiben még mindig összpontosul az ellenség”.

Prigozsin azt is elmondta, hogy a zászlóra a Szentpéterváron robbantással meggyilkolt haditudósítóról és bloggerről, Vladlen Tatarszkijról megemlékező felirat is került. Vasárnap délután Szentpétervár belvárosában, egy kávézóban pokolgépes robbanás végzett Vladlen Tatarszkij haditudósítóval és bloggerrel (valódi nevén Makszim Fominnal). Az orosz egészségügyi minisztérium hétfő reggeli közlése szerint a merényletben további 32 ember megsérült, közülük tíz állapota súlyos.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap éjjel közzétett állásfoglalásában nehezményezte, hogy a nyugati fővárosok és az illetékes szakosodott nemzetközi szervezetek némán eltűrik a „kijevi rezsim” orosz újságírók ellen elkövetett megtorló akcióit, és egyetlen gyilkosságot sem vizsgálnak ki. Tatarszkij halálával kapcsolatban együttérzését fejezte ki Kirill moszkvai pátriárka.

Kijev cáfolja az orosz állítást

Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője tagadta hétfőn azt, hogy a Wagner orosz zsoldoscsoport elfoglalta a Donyeck megyei Bahmutban a városházát. – Semmit sem foglaltak el, és enyhén szólva messze vannak attól, hogy bármit is elfoglaljanak a városban – jelentette ki a szóvivő egy sajtónyilatkozatában. Hozzátette: harcok folynak a városháza épülete körül, de jogi értelemben az orosz erők nem foglaltak el semmit.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője kijelentette, hogy a Prigozsin által közzétett videó hamisítvány.

Donyecki vezető: Bahmut belvárosában folynak a harcok

A harcok Artemivszk (Bahmut) város központi részén folynak, az orosz erők megközelítették a vasútállomást – jelentette ki Gyenyisz Pusilin, a Oroszország által jórészt elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva. 

Pusilin elismerte, hogy az ukrán erők nem menekülnek, és tervezett visszavonulást sem hajtanak végre. Úgy vélekedett, hogy a városban többezer civil maradhatott. 

Pusilin egyébként a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt is állította, hogy az orosz erők Avdijivka irányában folytatják az előrenyomulást, és ugyan korai még operatív bekerítésről beszélni, de a helyzet, ha nem is kritikus, de rendkívül nehéz az ellenség számára.

 Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 465 főben nevezte meg. Mint mondta, a Donyeck körzetében vívott harcokban közülük mintegy 285 katona és "zsoldos" esett el. Az orosz ellenőrzés alá került városok több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. A donyecki régióban lévő Horlivkában egy 68 éves nő belövés következtében életét vesztette.

Ukrán foglyok térhettek haza

Ukrajna újabb 12 állampolgára térhetett haza orosz fogságból, köztük öt súlyosan sérült – közölte a hadifoglyokkal való bánásmódot koordináló parancsnokság hétfőn. A közlemény szerint tíz katona és két civil került vissza ukrán területre. 

A civilek közül egy Harkiv megyéből, egy pedig a Donyeck megyei Mariupolból származik. A parancsnokság arra nem tért ki, hogy cserébe az ukrán fél adott-e át orosz foglyokat. 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy március 24-én Ukrajna egyoldalúan és feltétel nélkül visszaadta Oroszországnak mind az öt súlyosan megsebesült orosz foglyot, akik szállítható állapotban voltak.

Borítókép: a légi felvételen füst száll fel egy égő épületből az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. március 26-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.