Maradhat a politikai patthelyzet Bulgáriában

Az októberi választásokon csupán 39 százalékos volt a választói részvétel.

2023. 04. 01. 8:00
null
Szófia, 2023. március 31. Az Újjászületés párt választási plakátjai Szófiában 2023. március 31-én. Az elõrehozott választásokat április 2-án rendezik Bulgáriában. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikai patthelyzet fennmaradását jelzik előre a felmérések Bulgáriában, ahol vasárnap az ötödik parlamenti választásokat rendezik meg két éven belül, miután most sem sikerült működőképes kormányt alakítani. A közvélemény-kutatások szerint a korábbi miniszterelnök, Bojko Boriszov vezette jobbközép GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) fej fej mellett halad két progresszív párt – a Folytatjuk a változást és a Demokratikus Bulgária – választási szövetségével. Mindkét politikai erő a szavazatok 25-27 százalékát szerezheti meg. Tizenhárom-tizennégy százalékra számíthat a leginkább a török etnikai kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és Szabadságért, illetve a határozottan oroszbarát Újjászületés pártja. Valószínűleg átlépi még a választási küszöböt (nyolc százalék körüli eredménnyel) a Bolgár Szocialista Párt.

Az októberi választásokon csupán 39 százalékos volt a választói részvétel, s valószínűleg most sem lesz magas. – Elképzelhető, hogy az amerikai nagykövetség nyomására kompromisszumos kormány alakul majd, mert háború van. Nem fog tudni azonban kormányozni, mert túl sok kompromisszumot kell kötnie, miközben a lakosság körében kicsi lesz a támogatottsága – mondta lapunknak adott tegnapi interjújában Georgi Markov bolgár politikai elemző.

A bolgár lakosság határozottan támogatja az ország EU- és NATO-tagságát, de Bulgária hagyományosan jó kapcsolatokat ápolt Oroszországgal is. A felmérések szerint a bolgárok elutasítják a fegyverek szállítását az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának.

 

Borítókép: Az Újjászületés párt választási plakátjai Szófiában 2023. március 31-én. (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.