Mégsem vett részt Ferenc pápa a Colosseumnál a nagypénteki keresztúton

A hideg időjárás miatt nem vesz részt a péntek esti colosseumi keresztúton Ferenc pápa, akit a múlt héten kezeltek hörghuruttal kórházban – jelentette be előzetes közleményében a Vatikán.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 04. 07. 19:08
FERENC pápa
Róma, 2022. április 16. Ferenc pápa a római Colosseum elõtt a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) alatt 2022. április 15-én. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 86 éves egyházfő előzőleg a Szent Péter-bazilikában vezette hivatalosan a nagypénteki szertartást, de a szentbeszédet Raniero Cantalamessa bíboros, a Pápai Ház szónoka mondta. A pápa piros miseruhában, térdfájdalmai miatt tolószékben jelent meg a bazilikában

Pénteken volt az első alkalom, hogy a pápa nem vezeti a Via Crucis körmenetet, amióta 2013-ban megválasztották. A koronavírus-világjárvány idején a szertartást kevesebb résztvevővel a Vatikánon belül tartották meg, de mindig Ferenc pápa vezette. 

Ferenc pápa a lakosztályából figyelemmel kísérte a szertatást, amely mintegy két órán át tartott és ezrek vesznek részt benne. A menetben ott volt egy ukrán és egy orosz fiatal is. Rómában 10 Celsius-fok volt péntek este. 

A hőmérséklet jelentősen csökkent az elmúlt napokban, csütörtökön egyes római elővárosokban havazott. A hagyományos szertartás során a pápa rendszerint a szabadban ül a Colosseum felső emeletéhez közel, míg a résztvevők körüljárják az ókori műemléket. A pápa légúti panaszokkal négy napot töltött a múlt héten kórházban, ahol az antibiotikumos kezelés után gyorsan talpra állt. 

Ferenc pápa, aki nagycsütörtökön két szertartáson jelent meg, rendszerint szentbeszédet mond a colosseumi keresztút végén.

Az egyházfő a tervek szerint szombat este a Szent Péter-bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát, majd vasárnap szentmisét pontifikál a Szent Péter téren, és a bazilika központi erkélyéről elmondja az urbi et urbi áldást. 

Az utolsó pápa, aki nem vett részt a nagypénteki szertartáson, II. János Pál volt, akinek az egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy 2005-ben, élete utolsó heteiben elhagyja a Vatikánt.

Borítókép: Ferenc pápa a római Colosseum előtt a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) alatt 2022. április 15-én. (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.