Ősszel léptetik életbe a francia nyugdíjreformot

Emmanuel Macron francia elnök hétfő esti beszédében elismerte, a szóban forgó törvényt a nép nem fogadta el.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA Hírügynökség2023. 04. 17. 21:12
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2023. április 14. A nyugdíjreform ellen tüntetnek a párizsi városháza elõtt 2023. április 14-én. Ezen a napon az alkotmánytanács jóváhagyta a nyugdíjkorhatár 62-rõl 64 évre emelését elõirányzó, Emmanuel Macron francia elnök szorgalmazta, széles körû tiltakozást kiváltó törvényt. MTI/AP/Lewis Joly Fotó: Lewis Joly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy várakozás előzte meg a francia államfő hétfő esti beszédét, miután a hónapok óta tartó társadalmi elégedetlenséget figyelmen kívül hagyva, az Alkotmánytanács jóváhagyását követően pár órán belül kihirdette a nyugdíjreformot, amely ellen egy egész ország tiltakozik – közölte hétfő este a V4NA hírügynökség.

A portál közlése szerint Emmanuel Macron bejelentette, a sok vitát kiváltó nyugdíjreformot ősszel léptetik életbe, majd elismerte, hogy a szóban forgó törvényt a nép nem fogadta el és nyilvánvalóan olyan reformról van szó, ami erőfeszítéssel jár, hozzátéve, hogy a reform szükséges.

A negyedóránál is rövidebb beszédben a francia államfő kiemelte, nem akar süket maradni sem a szociális igazságossággal, sem a franciák demokratikus életének megújítása iránti igénnyel kapcsolatban. Azt is hangsúlyozta, hogy elutasít mindenféle maradi és szélsőséges nézetet a társadalmi válságot illetően, mert nem ez a megoldás.

Emmanuel Macron három alapra kívánja helyezni a reformot. Az első alap a munka, ennek érdekében Macron megreformálná a szakközépiskolákat és a munka világába terelné azokat a munkanélküli segélyre nem jogosult, jövedelem nélküli személyeket, akik állami segélyből élnek. A második projekt a Francia Köztársaság rendjének megújítása és az illegális bevándorlás ellenőrzésének megerősítése, mivel az államfő szerint sem törvények nélkül, sem a mások jogait megsértők elleni szankciók nélkül nincs szabadság. A harmadik alap pedig a jobb élet felé vezető út. Mivel Emmanuel Macron tisztában van azzal, hogy sok ember csalódott és dühös, mert nem jutalmazzák erőfeszítéseiket sem a segélyezésben, sem a hatékony közszolgáltatások terén, az államfő kijelentette, hogy gondoskodni akar a lakosság életminőségének javításáról.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: A nyugdíjreform ellen tüntetnek a párizsi városháza előtt 2023. április 14-én (Fotó: MTI/AP/Lewis Joly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.