Megszületett a döntés: jóváhagyták Macron nyugdíjreformját

A francia alkotmánytanács egyúttal elutasította az ellenzék népszavazási kérelmét.

Magyar Nemzet
Forrás: France24, MTI2023. 04. 14. 18:22
MACRON, Emmanuel
Lille, 2023. április 13. A nyugdíjreform ellen tüntetnek az észak-franciaországi Lille-ben 2023. április 13-án. A nyugdíjkorhatár 62-rõl 64 évre emelését elõirányzó, Emmanuel Macron francia elnök szorgalmazta, széles körû felháborodást kiváltó törvénytervezetrõl másnap dönt az alkotmánytanács. MTI/AP/Michel Spingler Fotó: Michel Spingler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia alkotmánytanács pénteken jóváhagyta Emmanuel Macron elnök vitatott nyugdíjreformjának kulcsfontosságú elemeit, ugyanakkor elutasította a jogszabály egyes részeit – írta meg a France24 francia állami televíziós hírcsatorna.

A nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését az alkotmánytanács a közel három hónapja tartó tömeges tüntetések ellenére szentesítette.

A közlemény szerint a kilenc alkotmánybíró a reform egyes másodlagos fontosságú elemeit eltávolította, de a legvitatottabb elemét, a korhatáremelést alkotmányosnak találta. A testület a 36 közül hat olyan intézkedést ellenzett, amelyek nem tekinthetők alapvetőnek a reform lényege szempontjából.

Továbbá elutasították az ellenzék azon kérelmét, hogy népszavazással döntsenek a nyugdíjkorhatár emeléséről Franciaországban. A kérelmet a reformot ellenző több mint 250 parlamenti képviselő terjesztette elő.

Az alkotmányossági vizsgálat volt az utolsó lépés a törvény kihirdetése előtt, amelyet így már a hétvégén megtehet a köztársasági elnök. 

A baloldali ellenzéki pártok jelezték: a döntés ellenére folytatják a tiltakozó megmozdulást, s arra kérték Emmanuel Macron államfőt, ne hirdesse ki a törvényt. Marine Le Pen, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője úgy vélte, hogy a nyugdíjreform politikai sorsa még nem pecsételődött meg, mivel az utolsó szót mindig a nép mondja ki.

A nyugdíjreformot ellenző tüntetők már előre jelezték, hogy amennyiben a testület elfogadja a tervezetet, tovább folytatják az utcai megmozdulásokat. A hatóságok is számítanak az utcai tüntetésekre, ezért rendeletben megtiltottak mindennemű gyülekezést április 15. reggel 8 óráig az államtanács és az alkotmánytanács, valamint az opera környékén. Mivel azonban számítanak a tüntetők jelenlétére, elbarikádozták az épület bejáratát, hogy megakadályozzák a behatolást, a környékre pedig rohamrendőröket vezényeltek.

 

Borítókép: A nyugdíjreform ellen tüntetnek az észak-franciaországi Lille-ben 2023. április 13-án (Fotó: MTI/AP/Michel Spingler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.