„A húsvét felismerésünk újjáélesztése, hogy Ő él, és életünk Urává tettük”

A szentatya arra ösztönözte a híveket, hogy hagyják hátra gyötrelmeiket és szabadítsák ki reményüket.

Magyar Nemzet
Forrás: AP2023. 04. 09. 12:13
null
Pope Francis leads the Easter Sunday mass on April 9, 2023 at St. Peter's square in The Vatican, as part of celebrations of the Holy Week. (Photo by Andreas SOLARO / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentmisével nyitotta meg a húsvét vasárnapot Ferenc Pápa, amelyen több tucat elöljáró és több tízezer zarándok vett részt a Szent Péter téren, amelyet az alkalom miatt Hollandiából érkezett narancsvörös tulipánokkal és más színes virágokkal díszítettek fel.

A vatikáni biztonsági szolgálatok szerint a délelőtti szentmise kezdetéig mintegy 45 ezren gyűltek össze a téren.

A húsvéti szertartáson a szentatya – a beszámolók szerint kissé fáradtan – szentelt vizet hintett latinul mondott beszéde közben. A pápa nem mondott homíliát a reggeli szentmisén, hiszen előző este már elmondta elmélkedéseit. A 86 éves egyházfő szombat este mintegy két és fél órás húsvéti vigíliát tartott. Ferenc pápa noha most már meggyógyult, a múlt héten három napot töltött egy római kórházban, ahol intravénásan antibiotikummal kezelték fertőző hörghurut miatt.

Fotó: AFP

A katolikus egyházfő beszédében azok örömét emlegette, akik ellátogattak Jézus Krisztus sírjához, majd feltámadását világgá kürtölték. 

A híveket arra ösztönözte, hogy hagyják hátra gyötrelmeiket és görgessék el sírjuk kövét, amely a reményüket ejtette rabul.

 Ehelyett arra kérte a katolikusokat, hogy bizalommal tekintsenek a jövőbe, hiszen Krisztus felemelkedésével megváltoztatta a történelem irányát.

Ferenc pápa szerint sivár hétköznapjaink ellenére a húsvét erejét arra kell használni, hogy „újraélesztjük annak a pillanatnak a szépségét, amikor felismertük, hogy Ő él, és életünk Urává tettük”.

A szentmise végén az egyházfő a pápamobillal a tömeg körül keringett, köszöntve a híveket, mielőtt megkezdené „urbi et orbi” (a városnak és a világnak) áldását a Szent Péter téren. A szentatya várhatóan a háborúk és az igazságtalanságok elítélésére szólít majd fel szerte a világon, ideértve a vallási üldözést is.

Borítókép: Ferenc pápa szentmisét tart a Szent Péter téren a szenthét ünneplésére, 2023. április 9-én (Forrás: AFP/Andreas Solaro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.