Szerbia folytatja a családtámogatási intézkedéseket

Jelentős mértékben nőtt az újszülöttek száma az év első hónapjaiban az előző esztendő azonos időszakához képest Szerbiában. A kormány határozott szándéka, hogy segítse a családokat.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 12:44
BRNABIC, Ana
Belgrád, 2023. március 31. Ana Brnabic szerb miniszterelnök az észak-macedón hivatali partnerével, Dimitar Kovacevskivel tartott megbeszélését követõ közös sajtóértekezleten Belgrádban 2023. március 31-én. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi értelme nincs a kormány munkájának, a fizetések s a nyugdíjak emelésének, új munkahelyek létrehozásának, ha nem tesznek azért, hogy több gyermek szülessen Ana Brnabics szerb miniszterelnök szerint. A szerb államvezetés éppen ezért a családok támogatásában látja a megoldást, s erre helyez hangsúlyt – írja a V4NA nemzetközi hírportál.

A szerb miniszterelnök felidézte, hogy 10 083 baba született Szerbiában 2023 első két hónapjában, vagyis 5,1 százalékkal több mint 2022-ben ilyenkor. A szerb kormány feltett szándéka, hogy a továbbiakban is megtartsa a családtámogatásokat, és közvetlen forrásokat biztosítson a gyermeket vállaló pároknak, mert a család a garancia a társadalom és az állam megmaradására – közölte egy ezzel kapcsolatos konferencián.

Problémát okoz ugyanakkor az országban, hogy több esetben a fiatal szülőnek nincs kire hagynia a gyerekét, amíg dolgozik. Jelenleg ugyanis 11 ezer óvodai férőhely hiányzik. A miniszterelnök szerint törekedni kell arra, hogy ezen a helyzeten javítsanak.

Ana Brnabics hozzátette: minden egyes intézkedés, amelyről a kabinet eddig döntött, így a közvetlen támogatások, az első, a második, a harmadik vagy a negyedik baba után járó pénzek, mind-mind csak bónuszok. A legfontosabb, hogy azon dolgozzon a kormány, hogy jobb életkörülményeket biztosítson a családoknak, mert az hozzájárulhat a születésszám növekedéséhez. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 

megemelték a családi pótlékot az első, a második, a harmadik és a negyedik gyermek születése után, és rámutatott, hogy az állam támogatja a mesterséges megtermékenyítést is.

Az egészségügyi fejlesztések, az új iskolák, a művelődés terén megvalósított beruházások mit sem érnek, ha nem teszünk valamit, hogy többen legyünk, ezzel pedig biztosítsuk, hogy Szerbia megmaradjon és a jövőben még erősebb legyen. Ennek a fejlődésnek a kulcsa pedig az, hogy több kisbaba születik, s a családok erőteljesebbek lesznek – emelte ki Ana Brnabics. – Minden, amit mi Szerbia kormányaként megteszünk, az valójában egy, a szüléseket támogató politika – szögezte le a miniszterelnök.

Egyetért a kormányfővel az illetékes miniszter is, aki szerint a család a társadalom, az állam és a nemzet fennmaradásának biztosítéka. Egy erős család erős gazdaságot hoz létre, egy erős gazdaság pedig egy erős országot – mondta a családokért és a demográfiáért felelős miniszter. Darija Kisics szerint az általa vezetett tárca stratégiailag készen áll arra, hogy a család intézményét mint a legértékesebb nemzeti erőforrást minden értelemben támogassa és erősítse.

– A család védelme a gyorsan változó világban a legnagyobb kihívás és a legfelelősségteljesebb feladat – mondta Kisics.

A gyermeket vállaló családok anyagi támogatásával, valamint az egyéb intézkedésekkel az állam határozottan jelzi, hogy törődik velük, és biztonságot ad a fiataloknak – nyilatkozta Kisics. Szerbia folytatja a családtámogatási intézkedéseket. A tárcavezető bejelentette, hogy a következő időszakban az illetékes minisztérium munkacsoportot alakít, amely logisztikai, stratégiai és pénzügyi támogatást nyújt a születésszámnövelő intézkedések helyi szintű megalkotásához is.

Borítókép: Ana Brnabics szerb miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.