Születésnapot ünneplő kamaszokat öltek meg a hétvégén Amerikában

Sok a bizonytalanság az incidens kapcsán, azt sem tudni, hogy az elkövető(k) szabadlábon van(nak) -e még.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, CNN2023. 04. 17. 7:57
A Mahogany Masterpiece táncstúdió Dadeville-ben, Alabama államban, ahol szombat késő este többen életüket vesztették egy lövöldözés során. 2023.04.15-én. (Fotó: Twitter)
A Mahogany Masterpiece táncstúdió Dadeville-ben, Alabama államban, ahol szombat késő este többen életüket vesztették egy lövöldözés során. 2023.04.15-én. (Fotó: Hunter Jackson In The Morning / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább négy ember meghalt és 28 megsérült egy 16. születésnapi összejövetelen történt tömeges lövöldözésben a hétvégén az amerikai Dadeville városában, Alabama államban – írja mások mellett a BBC brit közszolgálati csatorna. A sérültek többsége fiatalkorú, ötük állapota kritikus a CNN amerikai hírtelevízió szerint.

A Mahogany Masterpiece táncstúdióban történt incidens után Joe Biden amerikai elnök a fegyvertörvények szigorítására szólított fel.

Hová jutott a nemzetünk, amikor a gyerekek már egy születésnapi bulin sem tudnak félelem nélkül részt venni?

 – tette fel a kérdést Biden a Fehér Ház által vasárnap kiadott nyilatkozatban. „A gyerekek körében a fegyver a vezető halálok Amerikában, és ezek a számok emelkednek, nem csökkennek” – fejezte ki csalódottságát.

„Az erőszakos bűnözésnek nincs helye államunkban, folyamatosan tájékozódunk a részletekről a bűnüldöző szerveknél”– írta Twitter-bejegyzésében Kay Ivey, az állam republikánus kormányzója. Alabama közismert az állampolgárok fegyvertartási jogának védelméről, ezért a republikánus kormányzó részvétnyilvánítását a közösségi médiában kritikával fogadták a fegyvertörvény reformját szorgalmazók.

A mostani lövöldözéssel az Egyesült Államokban a Gun Violence Archive bűnügyeket összesítő oldal adatai szerint idén eddig több mint 160 tömeges lövöldözés történt. Az idén eddig mintegy 12 300-an vesztették életüket lőfegyver által a tengerentúlon.

A híradások szerint szerint a Dadeville-i esetben több furcsaság is van: egyrészt egy 3200 fős kisvárosban különösen szokatlan egy ilyen lövöldözés, másrészt rendkívül kevés információ derült ki a szombati incidens óta. Nem tudni például arról, hogy a lövöldözésnek a rendőrség vetett-e véget, egy vagy több elkövető van, illetve, hogy letartóztattak-e bárkit az ügyben. A táncstúdiót lezárta a rendőrség és jelenleg is folyik a nyomozás.

A buli DJ-je, Keenan Cooper újságíróknak arról is beszámolt, hogy a hangos zene és sötétség miatt a lövöldözés kezdetekor nem volt világos, hogy honnan érkezik a támadás.

Az állami rendőrség úgy fogalmazott, hogy a nyomozás hosszú és bonyolult folyamat lesz.

– Soha nem gondolod, hogy ez a te életedben is megtörténhet – fogalmazott a tragédia után tartott virrasztás egyik résztvevője, akinek unokatestvére is részt vett a születésnapi összejövetelen.

Borítókép: a Mahogany Masterpiece táncstúdió Dadeville-ben, Alabama államban, ahol szombat késő este többen életüket vesztették egy lövöldözés során 2023. április 15-én (Fotó: Hunter Jackson In The Morning/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.