időjárás 22°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Tizenhatra nőtt az orosz–ukrán háború magyar áldozatainak száma

Magyar Nemzet
2023.04.01. 12:53 2023.04.01. 14:47
Tizenhatra nőtt az orosz–ukrán háború magyar áldozatainak száma

Már tizenhat magyar áldozata van az orosz–ukrán háborúnak, legutóbb egy 1966-os születésű, a kárpátaljai Barkaszóról származó férfi vesztette életét a harcokban. Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbízásából posztumusz kitüntetéseket adott át elhunyt kárpátaljai katonák családtagjainak Kárpátalja kormányzója.

Az 56 éves Csalló Kázmér március 24-én vesztette életét az orosz–ukrán háborúban – közölte a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai magyar lap a Beregszászi Járási Tanács Facebook-oldalán közzétett bejegyzésére hivatkozva. A tájékoztatás szerint az 1966-ban született férfi a Bátyúi kistérséghez tartozó Barkaszóról származott. Temetését volt felesége és fia kérésére Munkácson tartották április elsején, szombaton.

Ez idáig tizenhat kárpátaljai magyar katona halálhíréről számolt be a sajtó.

A napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbízásából posztumusz kitüntetéseket adott át elhunyt katonák családtagjainak Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó. A kitüntetettek között van a 45 évesen elhunyt Literáti Sándor, akinek Ukrajna védelmi minisztériuma a „15 év hűséges szolgálatért” kitüntetést ítélte oda, a posztumusz átadott elismerést özvegye vette át. A csapi főtörzsőrmester harckocsiparancsnok volt a 128-as kárpátaljai különálló hegyi rohamdandár A1778-as alakulatánál – idézte a Kárpáti Igaz Szó a megyevezető közösségi oldalán közzétett bejegyzését.

 

Ez a legnagyobb megtiszteltetés, egyben a legnehezebb küldetés a számomra. Nincsenek szavak, amelyek enyhíthetnék a rokonok fájdalmát. Kárpátaljaiak százai haltak meg a függetlenségünkért vívott háborúban. Emlékükre és hősiességükre méltónak kell lennünk

 

– fogalmazott az eseményen Viktor Mikita.

Literáti Sándor a tizenegyedik magyar nemzetiségű áldozata az ukrajnai háborúnak. A 45 éves férfi 2014 után a csapi határőregység kötelékében kétszer is frontszolgálatot teljesített a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletek övezetében. A háború február 24-ei kirobbanását követően egységét ismét Kelet-Ukrajnába vezényelték. A Kárpáti Igaz Szó értesülései szerint Literáti Sándor tavaly októberben esett el harci feladatok teljesítése közben. Katonai tiszteletadás mellett október 24-én szülővárosában, Csapon helyezték végső nyugalomra.

Borítókép: Az elesett ukrán katonák emlékére elhelyezett zászlókat nézi egy férfi a kijevi Függetlenség terén 2023. február 22-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Háború Ukrajnában

Wagner-vezér: Ukrajna visszaszerezheti 2014 előtti területeit

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.