Történelmi jelentőségű fejlemény a brit koronázással kapcsolatban

A Sinn Féin Észak-Írország legnagyobb katolikus pártja, amely a brit fennhatóság ellen küzd, ezért is különleges, hogy az alelnök elfogadta a meghívást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 26. 17:39
London,,United,Kingdom,-,September,09,2022:,King,Charles,Iii
2200956097 Fotó: I T S
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michelle O’Neill alelnök leszögezi, hogy ő ír republikánus, de elismeri, hogy az Ír-szigeten sok olyan ember él, akinek a koronázás hatalmas jelentőségű esemény.

Éppen ezért (Észak-Írország) miniszterelnök-jelöltjeként, Michael Higgins ír államelnökkel együtt jelen leszek a londoni koronázáson

– olvasható Michelle O’Neill szerdai közleményében.

A Sinn Féin részvétele a koronázáson azért különösen érdekes, mert a brit elhárító szolgálatok szerint a párt az IRA politikai szárnyaként működött a keresztény milícia terrortevékenységének időszaka alatt. Az IRA pokolgépes merényletének áldozatául esett 1979-ben Lord Mountbatten, India utolsó brit alkirálya is, aki a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő édesapjának, VI. György királynak távoli, a néhai brit uralkodó két éve elhunyt férjének, Fülöp edinburghi hercegnek viszont közeli rokona volt.

O’Neill közleményében utalt arra, hogy a közel egy évvel ezelőtti, észak-írországi parlamenti választáson a Sinn Féin eddig példátlan módon megszerezte a legtöbb képviselői mandátumot, és így a felekezetközi hatalommegosztáson alapuló belfasti kormánynak az ő személyében először lenne katolikus vezetője, ha ez a kormány megalakul.

A kormányalakítást azonban a legnagyobb észak-írországi koronahű protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) bojkottálja, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréhez fűzött, Észak-Írország különleges státusára kidolgozott, nemrégiben jelentősen módosított megállapodást, amelynek célja az, hogy Írországba – vagyis az Európai Unió egységes belső piacára – ne kerülhessen át ellenőrizetlen termék Észak-Írország területéről.

 

Borítókép: III. Károly (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.