Újabb ügyben nyomoznak a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője után

Eva Kaili a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője után egy újabb ügyben nyomoz az Európai Ügyészség. A görög politikust csalás miatt vizsgálják, egy forrás szerint százezer eurót csalhatott el az Európai Parlamenttől asszisztensein keresztül hamis kifizetésekkel, és kenőpénzt is elfogadhatott.

Magyar Nemzet
2023. 04. 25. 7:56
KAILI, Eva;
Rabat, 2022. december 22. 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli korrupciós botrány főszereplője, Eva Kaili egy másik büntetőeljárásban is érintett, amiről most újabb részleteket közölt a Politico brüsszeli hírportál.

Az Európai Ügyészség három lehetséges csalás miatt vizsgálja a görög politikust, derül ki abból a levélből, amelyet az ügyészség az Európai Parlament (EP) elnökének, Roberta Metsolának küldött. Eszerint 2014 és 2020 között 

Kaili félrevezethette az EP-t asszisztensei tartózkodási helyével és munkatevékenységével kapcsolatban, részesülhetett az általa szervezett „hamis” munkalátogatások költségtérítéséből, és kenőpénzt is elfogadhatott asszisztensei fizetéséből. 

A vizsgálat egy másik görög uniós törvényhozóra, Maria Spyrakira is kiterjed. Őt a nyomozók azzal vádolják, hogy félrevezette az intézményt asszisztensei tevékenységével kapcsolatban, és arra utasította őket, hogy hamis munkalátogatások után kérjenek költségtérítést. A dokumentumok azonban az ő esetében nem említik, hogy kenőpénzt fogadott volna el a fizetésekből vagy hamis költségtérítésekből.

A jelenlegi nyomozás ismételt csalás és/vagy más súlyos szabálytalanságok erős gyanújára vonatkozik

− írta Laura Codruta Kövesi európai főügyész Metsolának küldött levelében. 

A nyomozók szerint Kaili összesen körülbelül százezer euróval tartozik az Európai Parlamentnek − mondta egy, az ügyet ismerő forrás a Politico szerint.

A vizsgálatról először decemberben hallhatott a nyilvánosság, azonban részletek eddig nem derültek ki az ügyről. Az EP jogi bizottsága kedden tárgyal az ügyről, zárt ajtók mögött. 

 

Borítókép: 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.