Eva Kailit is kiengedik az őrizetből

A brüsszeli korrupciós botrány érintettjeként több mint négy hónapot töltött előzetes letartóztatásban a szocialista politikus.

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews2023. 04. 12. 17:36
KAILI, Eva;
Rabat, 2022. december 22. 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiengedik az őrizetben lévő Eva Kailit, az Európai Parlament korábbi szocialista alelnökét, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplőjét – írja a Euronews. Az értesülést a belga ügyészség is megerősítette. Emlékeztetnek, hogy Eva Kaili elektronikus nyomkövetővel kerül házi őrizetbe és a politikus több mint négy hónapot töltött előzetes letartóztatásban, miután a lakásán jelentős értékű pénzt találtak a rendőrök. 

Az ügy kulcsfigurája, Antonio Panzeri vallomása szerint a bűnszervezet külföldi érdekeket képviselt az Európai Parlamentben kenőpénzért cserébe. A vádakat Eva Kaili tagadja. Megjegyzik, hogy ő volt az utolsó gyanúsított, aki őrizetben volt a brüsszeli korrupciós botrány miatt, és azért nem engedték ki sokáig, mert az esetében fennállhatott annak a veszélye, hogy megpróbál bizonyítékokat eltüntetni. Sajtóinformációk szerint ugyanis egyszer már felhívta apját, hogy tüntesse el a pénzt, akit aztán egy táskányi euróval kaptak el a rendőrök. Az Euractiv forrásai szerint bármennyire is hangoztatja ártatlanságát, a politikusnak nagyon nehéz lesz kimosakodnia a pénzmosás vádja alól.

Kailit csütörtökön hallgatták volna ki újra, korábban szakértők nem tartották kizártnak, hogy rácsok mögött marad a szocialista politikus.

Az Európai Parlament volt alelnöke korábban arról panaszkodott, hogy embertelenek a fogva tartási körülményei, és kifogásolta, hogy nem láthatja gyermekét.

Borítókép: Eva Kaili, az Európai Parlament korábbi szocialista alelnöke (Fotó:MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.