Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A Gazprom nyeresége 41 százalékkal csökkent 2022-ben

A Gazprom nyeresége tavaly 41 százalékkal csökkent az előző évihez képest –közölte kedden az orosz gazdaság egyik alappillérének számító földgázipari vállalat, hozzáfűzve, hogy nem fizet osztalékot a tavalyi év második felére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 21:22
Moscow,,Rus,,February,2022:,Flag,With,The,Gazprom,Logo,Waving
2132173893 Fotó: rarrarorro Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éves nyereség 2022-ben 1226 milliárd rubel (5360 milliárd forint) volt. A hírre a Gazprom részvényei mintegy négy százalékkal gyengültek a moszkvai tőzsdén. Az orosz államnak több mint 50 százalékos részesedése van a vállalatban.

A Gazprom a visszaesés okaként a különadót jelölte meg, amelyet a költségvetési bevételek növelése érdekében kellett fizetni az év második felében.

Mindazonáltal a cég az ukrajnai háború miatt elvesztette európai ügyfeleinek javát. Közvetlen nyugati szankciók nem sújtották az exportját annyira, mint a legtöbb orosz állami vállalatét, de a kivitele volumenben így is csaknem a felére, 101 milliárd köbméterre csökkent. A Kínába és más piacokra irányuló szállítások növelésével próbálta erősíteni exporttevékenységét.

Famil Szadigov, a Gazprom elnökhelyettese megjegyezte, hogy a magprofit – vagyis a kamatok, adók és amortizáció levonása előtti eredmény – 3600 milliárd rubelt ért el, ami körülbelül azonos a 2021-essel.

A Sinara Investbank közölte, hogy ezek gyenge eredménynek számítanak, ráadásul az a tény, hogy a Gazprom a második fél évre nem fizet osztalékot, nagyon lerontja a cég befektetési vonzerejét. A befektetési bank a részvények eladását tanácsolja a tulajdonosoknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.