A menekültek ellátása miatt követelnek több pénzt a német tartományok Berlintől

Több pénzt követelnek Németországban a tartományi kormányok a szövetségi kormánytól az egyre több menekült ellátásával járó kiadások fedezésére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 08. 18:21
Hannover, 2022. március 20. Sátrakat állítottak fel az Ukrajnából érkezõ menekültek számára a hannoveri vásárközpont egyik épületében 2022. március 20-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/DPA pool/Moritz Frankenberg Fotó: Moritz Frankenberg
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartományi kormányfők a hétfőn ismertetett álláspontjuk szerint azt követelik majd a szövetségi kormány vezetőivel szerdára tervezett tanácskozásukon, hogy térjenek vissza a 2021-ig alkalmazott finanszírozási modellhez, amelyben a menedékkérők és menekültek elhelyezéséért és ellátásáért felelős tartományok és helyi önkormányzatok fejenkénti átalánytámogatást kapnak a szövetségi költségvetésből.

Ezt az átalányt az időközben megemelkedett költségek miatt havi 670 euróról (249 ezer forint) ezer euróra kell emelni. A szövetségi kormánynak külön támogatást kell biztosítania a felnőtt kísérő nélküli kiskorú menekültek ellátásához is, és teljes egészében meg kell térítenie a menekültek elhelyezésének költségét is – sürgetik a tartományi vezetők pártpolitikai oldalakat átívelő egységben.

A szövetségi kormány elutasítja a követeléseket, arra hivatkozva, hogy a menekültek túlnyomó többsége, nyolcvan százaléka az orosz támadás ellen védekező Ukrajnából érkezik, és ők nem is a menekültügyi intézményrendszeren keresztül jutnak támogatáshoz, mert háborús menekültként rögtön menedékjogot kapnak, ami azzal jár, hogy azonnal bekerülnek a szociális ellátórendszerbe, amelyet a szövetségi kormány finanszíroz. 

 

Tavaly kétmilliárd eurót, az idén várhatóan nagyjából ötmilliárd eurót fordítanak erre a célra.

 

A tartományi kormányfők egyeztető fóruma, az úgynevezett miniszterelnöki konferencia és Olaf Scholz kancellár szerdai találkozóját megelőző nyilatkozatok sorában a szövetségi kormány oldaláról az az érv is gyakran szerepel, hogy az alaptörvény a tartományokhoz és a helyi önkormányzatokhoz rendeli a menedékkérők ellátásának finanszírozását, a szövetségi kormány pedig eddig is önkéntes alapon nyújtott segítséget. Ez a segítség továbbra is megmarad, és csak az idén meghaladja a tízmilliárd eurót.

A tartományok szerint a szövetségi kormány számításai veszik figyelembe az integrációval – társadalmi beilleszkedéssel –, továbbá a gyermekek és rászorulók gondozásával és az oktatással kapcsolatos külön költségeket, ráadásul egyre emelkedik a nem Ukrajnából érkező menekültek száma, akikről a tartományoknak és az önkormányzatoknak központi segítség nélkül kell gondoskodniuk. Ez a szám az egy évvel korábbihoz képest mintegy nyolcvan százalékkal emelkedett – húzták alá.

Ezt mutatják a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai is, amelyek szerint az idén a január-áprilisi időszakban 110 516 ember nyújtott be menedékjogi kérelmet Németországban, ami 78,4 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi 57 180-hoz képest.

Tavaly 226 467 menedékjogi kérelmet nyújtottak be a BAMF-hoz, ez 52 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 148 233-hoz képest. Ennél több kérelmet Németország újraegyesítése óta csak öt alkalommal regisztráltak: a legutóbbi nagyobb menekülthullám éveiben, 2015–2016-ban, és a délszláv háború idején, az 1991–1993-as időszakban.

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajnából nagyjából további egymillió ember menekült Németországba, ők automatikusan, külön eljárás nélkül védelmet kaptak. A külföldi állampolgárok nyilvántartása (AZR) alapján a sajtóban ismertetett adatok szerint április végén 1 063 658 ukrán háborús menekült tartózkodott az országban.

Borítókép: illusztráció (fotó: MTI/EPA/DPA pool/Moritz Frankenberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.