Abortusztablettákért utaznak haza az ukrán asszonyok

Mivel sokkal könnyebben hozzájutnak a terhesség megszakítását elősegítő gyógyszerhez a hazájukban, a háború elől elmenekült asszonyok visszatérnek Ukrajnába – ez derül ki egy tanulmányból, amelyet civil szervezetek beszámolói szerint készítettek.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 18:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tanulmány világított rá arra, hogy azok az ukrán nők, akik a háború elől menekültek el szomszédos országokba, egyre gyakrabban térnek vissza Ukrajnába, hogy abortusztablettákhoz jussanak. 

A kutatás szerint több ukrán nő, akik jelenleg Közép-Európában élnek, kénytelenek ideiglenesen hazatérni, mivel ott könnyebben hozzájutnak az egészségügyi ellátáshoz, annak ellenére, hogy háború sújtotta országról van szó.

Krystyna Kacpura, a lengyelországi Federa Alapítvány a Nőkért és a Családtervezésért civil szervezet munkatársa elmondta, hogy az ukrán nőknek nehéz megbékélniük azzal a ténnyel, hogy Lengyelországban „nincs valódi hozzáférés” az abortuszhoz, és hogy más egészségügyi szolgáltatások, például a sürgősségi fogamzásgátlás, nagyon korlátozottak.

Anastasiia Podorozhnia, a szintén Lengyelországban működő ukrán Martynka szervezet munkatársa hozzátette: „Egy tizenéves, már nagykorú lány keresett meg bennünket azzal a kérdéssel, hogy hol lehet Lengyelországban kapni az utókezelés utáni tablettát, mert amikor bement egy gyógyszertárba, olyan furcsán néztek rá, és ő, mint ukrán állampolgár, nem erre számított”. 

Oroszország tavaly februári inváziója óta csaknem nyolcmillió ukrán kényszerült elhagyni az országot, a menekültek többségét nők és gyerekek teszik ki. De nem csak a közép-európai országokból utaznak haza az ukrán menekültek orvosi ellátásért. Az inews brit hírportál számos olyan esetet idézett, amikor az ukrajnai konfliktus elől menekülők egyszerűen lemondtak az ingyenes orvosi ellátásról, és inkább hazamentek Ukrajnába.

A lap részletesen beszámolt az egyik menekültről, aki állítólag tavaly érkezett Kijevből, hogy Londonban telepedjen le. Egy fogfájás miatt akart orvoshoz fordulni, de a brit egészségügyi szolgálat telefonos segélyhívójától, majd a baleseti és sürgősségi osztályon sem kapott rögtön ellátást.

Négy óra várakozás után az orvos még csak rám sem nézett, és azt is mondta, hogy vegyek be paracetamolt. Ez sem segített, és még mindig erős fájdalmaim voltak

– mondta az asszony a hírportálnak. Mivel már több napja komoly fájdalmai voltak, úgy döntött, hogy Lengyelországon keresztül hazautazik Ukrajnába, ahol – elmondása szerint – egy napon belül ellátták. Az ukrán nő elmondta, hogy három másik Londonban élő személyről is tud, akik úgy döntöttek, hogy inkább visszatérnek Ukrajnába orvosi kezelésre.

Egy másik ukrán nő, aki a skóciai Glasgow városában él – amelynek egészségügyi rendszerét a decentralizált baloldali skót kormány irányítja – szintén hazautazott pár napra. Erről már Alex Cole-Hamilton, a skót liberális demokraták vezetője beszélt.

Borítókép: Ukrajnából elmenekült emberek egy sportcsarnokban kialakított szálláson a délkelet-lengyelországi Przemyslben 2022. március 18-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában (Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.