időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Az Egyesült Államok elítéli az orosz előkészületet arra, hogy taktikai atomfegyvert telepítsenek Belaruszba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.26. 06:15 2023.05.26. 10:02
Az Egyesült Államok elítéli az orosz előkészületet arra, hogy taktikai atomfegyvert telepítsenek Belaruszba

Az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Belaruszba telepítésére, de egyelőre nem tartja szükségesnek, hogy saját nukleáris stratégiáján változtasson − közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban.

Matthew Miller a lépést az orosz fél felelőtlen magatartásának minősítette. Megismételte azt az amerikai figyelmeztetést, hogy kémiai, biológiai vagy nukleáris fegyverek bevetése az orosz–ukrán konfliktus során súlyos következményekkel járna. Hozzátette ugyanakkor, hogy 

az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne.

Az amerikai külügyminisztérium ezt megelőzően jelezte, hogy 285 millió dollár értékben új légvédelmi rendszert kíván beszerezni Ukrajna számára.

A minisztérium szerdai keltezésű dokumentuma szerint az eszközökre egy arizonai székhelyű hadiipari vállalattal tervez szerződést kötni. A részletes leírás szerint közepes hatótávolságú, földi telepítésű NASAMS légvédelmi rendszerről van szó, teljes felszereléssel. Az eszköz beszerzésére az ukrán kormány kérte az amerikai kormányát – derül ki a közleményből.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.