Az Egyesült Államok elítéli az orosz előkészületet arra, hogy taktikai atomfegyvert telepítsenek Belaruszba

Az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Belaruszba telepítésére, de egyelőre nem tartja szükségesnek, hogy saját nukleáris stratégiáján változtasson − közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 26. 6:15
null
Hongvon-öböl, 2023. március 24. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen egy atomfegyver hordozására képes tengeralattjáró drón által szállított kísérleti robbanófej víz alatti robbanása az Észak-Korea keleti partvidékén húzódó Hongvon-öbölben tartott hadgyakorlaton 2023. március 23-án. A gyakorlaton Észak-Korea új, ellenséges haditengerészeti csapásmérõ egységek és nagyobb kikötõk elleni meglepetésszerû támadásokra tervezett vízfelszín alatti "nukleáris támadórendszerét" tesztelték. MTI/EPA/KCNA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matthew Miller a lépést az orosz fél felelőtlen magatartásának minősítette. Megismételte azt az amerikai figyelmeztetést, hogy kémiai, biológiai vagy nukleáris fegyverek bevetése az orosz–ukrán konfliktus során súlyos következményekkel járna. Hozzátette ugyanakkor, hogy 

az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne.

Az amerikai külügyminisztérium ezt megelőzően jelezte, hogy 285 millió dollár értékben új légvédelmi rendszert kíván beszerezni Ukrajna számára.

A minisztérium szerdai keltezésű dokumentuma szerint az eszközökre egy arizonai székhelyű hadiipari vállalattal tervez szerződést kötni. A részletes leírás szerint közepes hatótávolságú, földi telepítésű NASAMS légvédelmi rendszerről van szó, teljes felszereléssel. Az eszköz beszerzésére az ukrán kormány kérte az amerikai kormányát – derül ki a közleményből.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.