Aláírták az orosz atomfegyverek belarusz tárolásáról szóló dokumentumokat

Moszkva és Minszk szerint a NATO háborús tevékenységet folytat ellenük.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 25. 12:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz atomfegyverek fehéroroszországi tárolásáról szóló dokumentumokat látta el kézjegyével csütörtökön Minszkben Szergej Sojgu orosz és Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter. A dokumentumok meghatározzák az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő tárolásának rendjét.

Az aláírást követően Viktar Hrenyin kijelentette, hogy az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítése „el kell, hogy gondolkodtassa a barátságtalan országok vezetőit a térségben kialakult helyzet további eszkalálódásának megengedhetetlenségéről”.

A tárcavezető szavait a helyi védelmi tárca sajtószolgálata idézte. Hrenyin hangsúlyozta, hogy „ez hatékony válasz lesz a barátságtalan országok agresszív politikájára, és reményeink szerint elgondolkoztatja vezetésüket arról, hogy megengedhetetlen a helyzet további eszkalációja a térségben”. A miniszter hozzátette: Minszk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fegyveres erők készen álljanak feladataik ellátására, beleértve az állam nyugati határainak védelmét is. Kifejtette, hogy a két ország közötti katonai és haditechnikai együttműködés keretében intézkedéseket hoztak a fehérorosz–orosz regionális haderőcsoport harci potenciáljának növelése érdekében, beleértve új, modern fegyverrendszerekkel – például Iszkander-M műveleti-taktikai rakéta- és SZ–400-as föld–levegő rakétarendszerrel – való felszerelését.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig arról beszélt az aláírást követően, hogy Nyugat által vezetett, be nem jelentett háború folyik Moszkva és Minszk ellen. Úgy véli, hogy a NATO katonai tevékenysége „az utóbbi időben a legagresszívebb” – számol be róla a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Ahogy fogalmazott:

Jelenleg számos intézkedést hajtanak végre a NATO közös fegyveres erőinek harckészültségének fokozására Kelet-Európában. Extra csapatokat és katonai infrastruktúrát telepítenek oda, és fokozódott a harci kiképzés és a felderítési tevékenység az orosz–fehérorosz államhatár közelében

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 25-én jelentette be, hogy Oroszország a fehérorosz fél kérésére taktikai nukleáris fegyvereket telepít a szomszédos köztársaságba, ahogyan az Egyesült Államok már régóta teszi ezt szövetségesei területén. Az orosz államfő szerint a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló létesítmény építése fehérorosz területen a tervek szerint július 1-jén fejeződik be.

Moszkva már átadta Minszknek az atomfegyver hordozására képes Iszkander rakétarendszert, és segítséget nyújtott a fehérorosz repülőgépek speciális lőszerek használatára való átalakításához. A fehérorosz katonák az Oroszországi Föderációban kaptak ehhez megfelelő kiképzést.

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (b) és Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter sajtóértekezletet tart az orosz atomfegyverek fehéroroszországi tárolásáról szóló megállapodás aláírását követően a szovjet utódállamokat tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) külügyminiszteri szintű ülésén Minszkben 2023. május 25-én. (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/Vagyim Szavickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.