Bezártak az iskolák és az óvodák Koszovóban, szögesdróttal vették körbe az önkormányzatot

Pattanásig feszült a helyzet Koszovóban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 29. 7:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz a helyzet Koszovóban, és még nagyobb konfliktusoktól tart a szerb elnök. Alekszandar Vucsics szerint a következő időszak olyan helyzeteket teremt majd, amire még álmainkban sem gondoltunk.

Félek az általános bizonytalanságtól, az instabilitástól és a nagyobb konfliktusoktól. A szerbek már nem tudnak tovább tűrni

– szögezte le a köztársasági elnök. Vucsics a szerb Pink Televízió Hit TV című műsora vendégeként ugyanakkor hozzátette, hogy Albin Kurti pristinai miniszterelnök, aki a mostani történéseket előidézte, nem fog meghátrálni, és továbbra is arról fantáziál és arra vágyik, hogy Zelenszkij legyen.

A szerb elnök aláhúzta, az emberek nem is értik, hogy milyen veszélyes dolog az, ami most épp történik. Elmondta, hogy több külföldi nagykövettől is üzeneteket kapott, akik aggódnak a következő napok várható eseményei miatt.

Vucsics hangsúlyozta: ugyanilyen aggodalom tölti el őt is, már csak azért is, mert az események a szerb lakosságot érintik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szerbek biztosan nem ülnek majd ölbe tett kézzel, minden bizonnyal tiltakozni fognak, követelve, hogy adják vissza nekik épületeiket, amelyeket a Kurti-rezsim rendőri erővel foglalt el.

Koszovó északi, szerbek lakta részén sincs nyugalom, habár összetűzésekről nem érkeznek hírek, de feszült a helyzet. Ezt bizonyítja az is, hogy hétfőtől szünetel az oktatás minden általános és középiskolában, illetve bezártak az óvodák is. A szülőket arról értesítették, hogy ez mindaddig így is marad, amíg a koszovói rendőrség állig felfegyverzett tagjai nem hagyják el a környéket. 

Zubin Potok önkormányzati épülete előtt hétfő reggel erős KFOR-jelenlét volt tapasztalható, valamint a különleges koszovói rendőrség számos tagja is ott van. A Kosovo Online helyszíni beszámolója szerint, ugyanez igaz Leposzavityra is. Ott szögesdrótot feszítettek ki az városháza épülete köré. Hajnalban a KFOR járőrei a Zubin Potok önkormányzat épületéhez vezető utcát lezárták az autóforgalom elől, így az önkormányzat csak gyalogosan közelíthető meg.

Mint arról a Magyar Nemzet pénteken beszámolt, a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerbiai hadsereget Alekszandar Vucsics szerb elnök, a hadsereg főparancsnoka, mert több észak-koszovói településen is zavargások törtek ki. Az elnök egyúttal azt is elrendelte, hogy a hadsereg egységei induljanak el a szerb–koszovói határ felé, hogy szükség esetén közbe tudjanak lépni.

Ennek előzménye az volt, hogy az észak-koszovói Zvecsanban a rendőrök összecsaptak a helyi szerbekkel, akik meg akarták akadályozni, hogy a településen újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármestere belépjen az önkormányzat épületébe. A rendőrség könnygázzal és villanógránátokkal oszlatta szét a tömeget. Ezt követően más észak-koszovói településeken is zavargások törtek ki.

A szerb katonaság harci készültségének növelése kapcsán a szerb védelmi miniszter, Milos Vucsevics elmondta: a Koszovó és Szerbia közti adminisztratív vonal közelébe helyezik el az egységeiket. Belgrád nem engedi meg, hogy ismét megismétlődjön a horvátországi háborúban látott Vihar hadművelet, amikor is elüldözték a szerbeket otthonaikból.

A nemzetközi közösség elítélte a pristinai vezetés lépéseit, és arra szólította fel, hogy tartózkodjon az egyoldalú lépésektől, amely a konfliktus kiszélesedéséhez vezethet.

Borítókép: Koszovói rendőrök állnak egy útkereszteződésnél a főként albánok lakta észak-koszovói Mitrovica városban 2022. december 9-én (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.