Biden szerint sikerült elkerülni a lehető legrosszabbat

Elkerülhető az Egyesült Államok számára katasztrofális fizetésképtelenség a költségvetésről szóló megállapodással – jelentette ki Joe Biden elnök Washingtonban vasárnap este, miután a képviselőház elnökével véglegesítették a szombaton megkötött egyezséget.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 05. 29. 8:27
Biden speaks after striking deal on debt ceiling
epa10661232 US President Joe Biden delivers remarks after striking a bipartisan deal on the debt ceiling, in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 28 May 2023. EPA/Yuri Gripas / POOL Fotó: Yuri Gripas / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök vasárnap egyeztetett Kevin McCarthyval a képviselőház republikánus vezetőjével. Joe Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy már a tárgyalások elején világossá tették, csak kétpárti megállapodással tudnak előrelépni, ugyanakkor hozzátette, hogy kevés engedményt kellett tennie a republikánusoknak.

Az elnök vasárnap magabiztosan nyilatkozott a jogszabály e heti elfogadásáról is, és úgy fogalmazott, biztos abban, hogy a költségvetési kiadáscsökkentésről és az államadósság-korlát emeléséről szóló jogszabály eléje kerülhet aláírásra.

Az elnök még szombaton kiadott közleményében fontos lépésnek nevezte az egyezséget abba az irányba, hogy úgy csökkentsék az állam kiadásait, hogy közben megvédik a dolgozó emberek számára rendelkezésre álló fontos programokat, és biztosítják a gazdasági növekedést.

Kevin McCarthy, a kongresszus alsóháza, a képviselőház elnöke szintén vasárnap sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a republikánusok ugyan nem kaptak meg mindent, amit elvártak, viszont a demokratáknak jóval nagyobbat kellett hátra lépniük. 

A republikánus házelnök a tárgyalásokon általa elért eredmények között említette, hogy a kormányzat visszavonja a szövetségi adóhatóság költségvetésének 2023-as növelését, valamint, hogy visszakerül a költségvetésbe a koronavírus-járvány hatásának enyhítésére létrehozott alap megmaradt összege is.

Minden idők legnagyobb költségvetési kiadáscsökkentése

Kevin McCarthy szintén vasárnap reggel a Fox News hírtelevízióban elmondta, hogy minden idők legnagyobb költségvetési kiadáscsökkentéséről szavaz a kongresszus.
Megerősítette, hogy az alsóházi szavazásra legkorábban 72 órával az után kerülhet sor, hogy elkészül a törvényjavaslat végleges szövege, várhatóan vasárnap este.

Kevin McCarthy házelnökké választásakor tett ígérete volt, hogy minden törvény esetében legalább három napnak kell rendelkezésre állnia, hogy a képviselőknek idejük legyen elolvasni és megfontolni a jogszabálytervezeteket, mielőtt szavaznak róluk.

A demokraták vezette Fehér Ház és a képviselőházat vezető republikánusok között hetek óta tartó kiélezett tárgyalások tétje az államadósság-plafon megemelése volt, aminek hiányában az Egyesült Államok június elejétől nem lenne képes törleszteni lejáró államadósságát.  

A  megállapodásról előzetesen megjelent információk alapján a költségvetési kiadáscsökkentésért cserébe a republikánusok hozzájárulnak az amerikai államadósság felső határának megemeléséhez két évre, ami mintegy négyezermilliárd dollárt jelent.

Az Egyesült Államok szövetségi államadóssága meghaladja 31 ezer milliárd dollárt, ezzel elérte a törvény által jelenleg engedélyezett maximális szintet.

Borítókép: Joe Biden (Forrás: EPA/Yuri Gripas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.