Egy élet is kevés lenne rá, hogy kitalálja, hogy nevezik el a legtöbb újszülöttet Berlinben

Gyors demográfiai átalakulás jöhet Európa-szerte.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 05. 11. 9:36
Cute,Little,African,American,Infant,Sitting,On,Bed, csecsemő, gyerek, shutterstock, illusztráció
1937038210 Fotó: Prostock-studio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mohamed állt az újszülötteknek választott leggyakoribb nevek listája élén 2022-ben Berlinben, azonban a név Hessenben és Brémában is egyre népszerűbb – derült ki a Német Nyelvtudományi Társaság héten közzétett felméréséből, amelyet a Mandiner szemlézett. Ez alapján kijelenthető, hogy az ország gyors demográfiai átalakulás előtt áll,

és a muzlim nevek terjedése csak az egyik tényezője ennek a tendenciának. 

Megjegyzik, hogy a legtöbb német nagyvárosban például a gyermekek többsége migrációs hátterű, nincs ez másképp Hamburgban sem, és hozzáfűzik azt is, hogy a német iskolarendszerben 

a gyermekek 38 százaléka migrációs hátterű.

Mindez túlterhelte az iskolákat, és az olvasási és matematikai eredmények általános romlásához vezetett – számolt be korábban a tendenciáról a Remix News. Hozzáfűzik, hogy a növekvő sokszínűség egy másik hatása az, hogy a diákok között nő az erőszak is. 

Érdekesség továbbá még az, hogy jelentős különbségek láthatók Németország keleti és nyugati része között is. Míg nyugaton a Mohamed mellett a legnépszerűbb nevek a Noé és a Matheo, amelyek bibliai vonatkozásúak, addig keleten az olyan hagyományos német neveket kedvelik, mint az Emil és a Karl.

Országos szinten továbbra is a Noé áll a rangsor élén. 

A Mohamed név egyébként egyre nagyobb teret nyer magának Nyugat-Európában máshol is. Franciaországban például minden ötödik újszülött iszlám nevet visel, közülük a Mohamed a legnépszerűbb. Brüsszelben is ez a leggyakoribb fiúnév, amelyet az újszülötteknek adnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.