Elárulta a Külügyminisztérium, miért blokkoltuk az Ukrajnának szánt uniós pénzeket

Szijjártó Péter valójában már korábban világossá tette a magyar álláspontot.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 20:18
SZIJJÁRTÓ Péter; KONAKOVIC, Elmedin
Szarajevó, 2023. március 22. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Elmedin Konakovic boszniai külügyminiszterrel a szarajevói tárgyalásait követõ sajtóértekezleten 2023. március 22-én. MTI/EPA/Fehim Demir Fotó: Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyminiszter világosan beszélt pénteken Stockholmban: 

Magyarország nagyon nehezen tárgyal további pénzügyi-gazdasági támogatásokról és áldozatvállalásokról mindaddig, amíg Ukrajna le nem veszi a háború nemzetközi szponzorainak listájáról a legnagyobb magyar bankot

– válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunk kérdésére, melyben azt firtattuk, valóban blokkoltuk-e az Európai Békekeret legújabb, 500 millió eurós részletének kiutalását.

Ezzel arra utaltak, hogy Szijjártó Péter az európai uniós külügyminiszterek pénteki informális tanácsán fejezte ki felháborodását, amiért Ukrajna a „nemzektözi háborús szponzorok” listájára helyezte az OTP Csoportot. 

Az OTP Magyarország legnagyobb bankja. Az OTP semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg. Az OTP működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos

– magyarázta már akkor a tárcavezető.

– Ma világossá tettem, hogy addig mi nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a tizenegyedik szankciós csomagról, nagyon nehezen tárgyalunk további áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van – szögezte le.

A lépés után az OTP is közleményt adott ki, amelyben tételesen, négy pontban cáfoltak az ukránok legfontosabb vádjait.

Az Index.hu információja szerint a kormányt az is felháborította, hogy kiszivárgott amerikai információk szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a magyar ipar működéséhez kulcsfontosságú Barátság kőolajvezeték felrobbantását fontolgatta.

Mint korábban megírtuk, az ANSA olasz hírügynökség szerint pedig hazánk azért nem hagyta jóvá az Európai Békekeret kifizetését, mert szeretnénk garanciákat kapni arra, hogy a program a jövőben is megőrzi „globális horizontját”, és nem csak fegyverkezésre szánják. A programot még 2021-ben hívták életre, hogy  az EU „konfliktusmegelőző, békeépítő és a nemzetközi biztonságot erősítő” célokat támogasson belőle – a költségvetésen kívül (több mint 5 milliárd eurós) keretet mostanra főként Ukrajna támogatására használják fel.

Az összeget a tagállamok közösen adják össze, tehát Magyarország is kiveszi a részét, csakhogy azzal a kikötéssel, hogy ezt az összeget nem az Ukrajnának szánt fegyverbeszerzésre, hanem az EPF más megfogalmazott céljaira, például a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére, a migrációs nyomás enyhítésére használják fel.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.