időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Elárulta a Külügyminisztérium, miért blokkoltuk az Ukrajnának szánt uniós pénzeket

Magyar Nemzet
2023.05.16. 20:18 2023.05.16. 20:33
Elárulta a Külügyminisztérium, miért blokkoltuk az Ukrajnának szánt uniós pénzeket

A külügyminiszter világosan beszélt pénteken Stockholmban: 

Magyarország nagyon nehezen tárgyal további pénzügyi-gazdasági támogatásokról és áldozatvállalásokról mindaddig, amíg Ukrajna le nem veszi a háború nemzetközi szponzorainak listájáról a legnagyobb magyar bankot

– válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunk kérdésére, melyben azt firtattuk, valóban blokkoltuk-e az Európai Békekeret legújabb, 500 millió eurós részletének kiutalását.

Ezzel arra utaltak, hogy Szijjártó Péter az európai uniós külügyminiszterek pénteki informális tanácsán fejezte ki felháborodását, amiért Ukrajna a „nemzektözi háborús szponzorok” listájára helyezte az OTP Csoportot. 

Az OTP Magyarország legnagyobb bankja. Az OTP semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg. Az OTP működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos

– magyarázta már akkor a tárcavezető.

– Ma világossá tettem, hogy addig mi nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a tizenegyedik szankciós csomagról, nagyon nehezen tárgyalunk további áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van – szögezte le.

A lépés után az OTP is közleményt adott ki, amelyben tételesen, négy pontban cáfoltak az ukránok legfontosabb vádjait.

Az Index.hu információja szerint a kormányt az is felháborította, hogy kiszivárgott amerikai információk szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a magyar ipar működéséhez kulcsfontosságú Barátság kőolajvezeték felrobbantását fontolgatta.

Mint korábban megírtuk, az ANSA olasz hírügynökség szerint pedig hazánk azért nem hagyta jóvá az Európai Békekeret kifizetését, mert szeretnénk garanciákat kapni arra, hogy a program a jövőben is megőrzi „globális horizontját”, és nem csak fegyverkezésre szánják. A programot még 2021-ben hívták életre, hogy  az EU „konfliktusmegelőző, békeépítő és a nemzetközi biztonságot erősítő” célokat támogasson belőle – a költségvetésen kívül (több mint 5 milliárd eurós) keretet mostanra főként Ukrajna támogatására használják fel.

Az összeget a tagállamok közösen adják össze, tehát Magyarország is kiveszi a részét, csakhogy azzal a kikötéssel, hogy ezt az összeget nem az Ukrajnának szánt fegyverbeszerzésre, hanem az EPF más megfogalmazott céljaira, például a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére, a migrációs nyomás enyhítésére használják fel.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.