Először választottak női vezetőt az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének élére

Először lesz női vezetője az amerikai Amy Pope személyében az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 15. 18:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pope-ot hétfőn választották meg a bevándorláspárti kormányközi szervezet tagállamainak képviselői eddigi főnöke, a portugál António Vitorino főigazgató helyére. A 49 éves Amy Pope ezzel az 1951-ben alapított szervezet első női vezetője lesz. Mandátuma öt évre szól és október elsejével kezdődik.

Pope eddig Vitorino helyetteseként szolgált, majd vele szemben indult a szervezet főigazgatói posztjáért. Az Egyesült Államok, amely határozottan támogatta Pope jelöltségét, üdvözölte megválasztását.

Pope a Twitteren közölte, hogy 

alázattal fogadja és megtiszteltetésnek veszi, hogy átveheti a szervezet vezetését.

„Kész vagyok minden tagállammal és globális partnerünkkel együttműködni, hogy szabadjára engedhessük a hatékony, rendezett és emberséges migráció jelentette lehetőségeket” – írta mikroblogján.

„Pope megválasztása azt tükrözi, a tagállamok széles körben támogatják azon elképzelését, miszerint az IOM küldetésének az emberekre kell összpontosítania, miközben megvalósítja a kulcsfontosságú szervezetirányítási és költségvetési reformokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az IOM megbirkózhasson az előtte álló kihívásokkal” 

– hangoztatta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az IOM tíz eddigi főigazgatójából nyolcan amerikaiak voltak.

Vitorino 2018-ban került az IOM főigazgatói székébe, miután a tagállamok elutasították Donald Trump akkori amerikai elnök jelöltjét a tisztségre.

Az IOM alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell. Csaknem 19 ezer munkatársa van a világ 171 országában.

Borítókép: Amy Pope (Fotó: IOM)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.