Továbbra is tízezrek várakoznak az Egyesült Államok déli határán

Az amerikai városok már most érzik a migrációs nyomást, Chicago szükségállapotot hirdetett.

Gábor Márton
2023. 05. 13. 10:15
TRUMP, Donald
El Paso, 2023. május 12. Az Egyesült Államokba igyekvõ bevándorlók várakoznak a mexikói oldalon, a texasi El Paso határátkelõjénél 2023. május 11-én. Az Egyesült Államokban május 11. végén érvényét vesztette az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló 42-es jogszabály (Title 42). A Trump-adminisztráció idején alkotott jogszabály lehetõvé tette az illegális migránsok kiutasítását az Egyesült Államokból járványügyi indokokkal. Az amerikai határvédelem szerint az elmúlt három napban több mint 30 ezer illegális határátlépõt tartóztattak fel a hatóságok a mexikói határszakaszon. MTI/AP/Andres Leighton Fotó: Andres Leighton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer ember várakozik arra, hogy Mexikóból átjuthasson az Egyesült Államokba, miután pénteken lejárt a világjárvány idején hozott határvédelmi irányelv. A Title 42-nek nevezett jogszabály lehetővé tette az Egyesült Államok számára, hogy a koronavírus-pandémiára hivatkozva gyorsan, menedékjogi meghallgatás nélkül toloncolja vissza a migránsokat Mexikóba. 

A rendkívüli jogszabály megszűnésével kétségbeesett futam indult a 2000 mérföldes (3200 km) amerikai–mexikói határ felé, amelyet már így is naponta mintegy tízezren léptek át. 

A texasi El Paso városában többen elmondták, hogy még a szabályozások megváltoztatása előtt igyekeztek a határra jutni, ugyanis nem tudták, mit is jelentenek majd ezek pontosan. A mexikói kormány az Egyesült Államokkal közös határán jelenleg várakozó migránsok számát 27 ezerre becsüli, míg az amerikaiak mintegy 60 ezerre. 

A Biden-kormányzat az elmúlt időszakban egy sor új intézkedést hozott, amelyek célja, hogy az embereket arra ösztönözze, hogy hagyjanak fel az illegális átkeléssel és kövessék a menekültügyi eljárást. Ezek közé tartozik, hogy új befogadóközpontokat nyitottak meg Latin-Amerikában a menedékkérelmek elbírálására. A tisztviselők szerint, ha az illegális határátlépőket kitoloncolják, legalább öt évig nem léphetnek be újra az Egyesült Államokba, és feltételezhetően nem lesznek jogosultak menekültstátusra.

– Készen állunk arra, hogy humánusan eltávolítsuk azokat az embereket, akiknek nincs jogalapjuk az Egyesült Államokban tartózkodni – mondta Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter, aki kiemelte, hogy a határ továbbra sincs nyitva. Az új szabályok és a bevándorlási tisztviselők erőfeszítései a helyi lakosok félelmeinek eloszlatására kevéssé nyugtatták meg azokat az amerikaiakat, köztük azokat, akik El Pasóban tartózkodnak. Csütörtökön ugyanis körülbelül 25 ezer migráns volt a határőrség őrizetében, ami messze meghaladja az ottani táborok befogadóképességét.

A határvédelem feloldása Egyesült Államok-szerte vitatott politikai kérdés. A képviselőház republikánus képviselői például máris egy bevándorlási törvénycsomagot fontolgatnak, bár kevés esélyük van arra, hogy keresztülvigyék a demokratatöbbségű szenátuson. Abban ugyanakkor mindkét párt megegyezik, hogy az ország bevándorlási rendszere szigorú reformra szorul.

Az amerikai–mexikói határtól 2400 kilométerre fekvő Chicago is érzi a déli határon kialakult migrációs válságot, miután több ezer bevándorló ellátásával küzd, akiket Greg Abbott texasi kormányzó utasítására küldtek oda.

Tavaly nyár óta több mint 8000 migráns érkezett a városba, a menekülteket rendőrőrsökön és templomokban szállásolják el. 

Tisztviselők szerint azonban a város forrásai kimerültek. 

A beáramlás arra késztette Lori Lightfoot polgármestert, hogy a hét elején szükségállapotot hirdessen. – Mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy ez a válság valószínűleg tovább fog mélyülni – nyilatkozta a chicagói polgármester. A rendkívüli helyzet lehetővé teszi a város számára, hogy hozzáférjen a sürgősségi alapokhoz, és az állam nemzeti gárdáját is segítségül hívhatják. 

A Chicagóba érkezők tömege ráadásul csak töredéke annak a bevándorlóhullámnak, amely Közép- és Dél-Amerika felől sújtja az országot. Pénteken Kathy Hochul, New York kormányzója is további szövetségi forrásokat kért a Fehér Háztól a New Yorkba érkezett menedékkérők számára.

 

Borítókép: Az Egyesült Államokba igyekvő bevándorlók várakoznak a mexikói oldalon, a texasi El Paso határátkelőjénél 2023. május 11-én. Az Egyesült Államokban május 11-én érvényét vesztette az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló, 42-es jogszabály (Title 42) (Fotó: MTI/AP/Andres Leighton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.