Eltörölte a kommunizmus áldozatainak emléknapját a baloldali kormány Szlovéniában

A szlovén kormány egy nappal a kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt, kedden késő este visszavonta az előző kormány rendeletét az emléknap kinyilvánításáról, azzal az indokkal, hogy nem volt róla „nyilvános és szakértői vita” – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 05. 17. 21:54
GOLOB, Robert
Brüsszel, 2023. február 9. Robert Golob szlovén minszterelnök érkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfõit tömörítõ Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülésére 2023. február 9-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti emléknapot Janez Jansa kormánya rendelete el 2022. május 12-én, néhány nappal mandátumának lejárta előtt, amikor már ügyvivői minőségben látta el feladatait. Az akkori érvelés az volt, hogy a kommunista erőszak több ezer halottat hagyott maga után Szlovéniában 1941 és 1946 között, és további százezreket érintett a kommunista uralom a következő évtizedekben. 

A dátumot 49 ember, köztük 44 roma meggyilkolásának évfordulója alkalmából választották, akiket a Ljubljanától délre fekvő Iska-szorosban öltek meg 1942-ben. Az emléknap kihirdetését a baloldal bírálattal fogadta, és azzal érvelt, hogy a jobboldali kormány a nemzetet egy véget nem érő kultúrharcba akarja keverni. 

A szlovén lapok szerint a kormány jelenlegi döntése várható volt, mert a kisebbik koalíciós párt, a Szociáldemokraták (SD) illetékesei a múlt héten kijelentették: a rendeletet hatályon kívül kell helyezni, mivel az leginkább a revizionizmusról szól, és nem tesz semmit az emberek megbékítésére. 

Jansa a Twitteren-oldalán úgy jellemezte a döntést, mint a független Szlovénia történetének egyik legundorítóbb és legszégyenletesebb cselekedetét, amely szerinte sérti mindazokat, akik legalább szemernyi rokonszenvet éreznek embertársaik iránt. 

Azzal vádolta a kormányt, hogy rehabilitálta a kommunista bűnöket, és semmissé tette a Szlovéniát demokratikussá és függetlenné tévő generáció kivételes megbékélési erőfeszítéseit. 

Matej Tonin, a Kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) vezetője a közösségi oldalán azt írta: sok, ma élő ember szenvedett a kommunizmus alatt, és sokan vesztették el szeretteiket. 

– Ez nem arról szól, hogy a történelem helyes oldalán álljunk, hanem az alapvető értékekről és a halottak tiszteletéről – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a jelenlegi kormány nem képes ilyen széles látókörre.

Borítókép: Robert Golob szlovén miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésére 2023. február 9-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.