Lebontják a határkerítést Szlovéniában

Szlovénia kedden megkezdte a Horvátországgal közös határán lévő panelkerítés eltávolítását – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 16. 17:47
Szlovénia eltávolítja a Horvátországgal közös határán lévő panelkerítést (Fotó: Facebook/ Bostjan Poklukar)
Szlovénia eltávolítja a Horvátországgal közös határán lévő panelkerítést (Fotó: Facebook/ Bostjan Poklukar)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációs hullám miatt Szlovénia még 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, és kibővítették. A közös határszakaszon 136 kilométer pengés drótkerítés és 60 kilométer panelkerítés húzódott. A pengés drótkerítés eltávolítása még tavaly júliusban megkezdődött, és jelenleg még tíz kilométer maradt belőle. A panelkerítés lebontása kedden vette kezdetét, a dél-szlovéniai Osilnica és Jelsane határátkelőhelyek környékén. A munkálatok megtekintése céljából Bostjan Poklukar belügyminiszter és Marjan Sarec védelmi miniszter is a helyszínre látogatott.

Poklukar a sajtónak úgy nyilatkozott: „itt volt az ideje a panelkerítések eltávolításának, mert jelenleg már nem szolgálják azt a célt, ami miatt azokat felállították”.

Úgy vélte: 

Horvátország sikeresen meg fogja védeni a külső schengeni határt, ahogyan azt Szlovénia is tette korábban.

„A kerítés ideiglenes technikai akadályként betöltötte szerepét a schengeni határ védelmében, nem utolsósorban azért, mert az Európai Unió számára bizalmi kérdés volt, hogy Szlovénia felelősségteljes hozzáállást tanúsított a külső határ védelme ügyében” – mondta a belügyminiszter.

Poklukar közölte: a kerítés lebontására idén 1,7 millió euró áll rendelkezésre, és a 2024-es költségvetésben is biztosítanak erre a célra forrásokat. A tárcavezető jelezte: a drótkerítést legkésőbb az év végéig, a panelkerítést pedig legkorábban két éven belül eltávolítják.

Az illegális migrációval kapcsolatban hangsúlyozta: 

Szlovénia Horvátország schengeni csatlakozása után is sikeresen kezeli a migránsáradatot, de a korábbitól némileg eltérő módon. Idén a rendőrség már több mint 110 embercsempészt fogott el, és szorosan együttműködik a nyugat-balkáni országok rendőri erőivel 

– mutatott rá.

Sarec szerint Horvátország schengeni csatlakozásával a szlovén hadseregnek is megváltozott a feladatköre.

„Most már nincs szükségünk sürgősségi erőkre a déli határokon, így felhasználhatjuk őket máshol, arra, ami az alapvető feladatuk” - fogalmazott a védelmi miniszter.

Borítókép: Szlovénia eltávolítja a Horvátországgal közös határán lévő panelkerítést (Fotó: Facebook/ Bostjan Poklukar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.