időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

ENSZ: Nincs pénz, felezni kell a menekülttáborokban élők kalóriaadagját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.30. 21:15 2023.05.30. 21:28
ENSZ: Nincs pénz, felezni kell a menekülttáborokban élők kalóriaadagját

Nincs elég pénz, így júniustól a felére kell csökkenteni a tanzániai menekülttáborokban élő kétszázezer ember kalóriaadagját – jelentette be az ENSZ Világélelmezési programja.

A humanitárius szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy az alulfinanszírozottság miatt három éve kénytelen csökkenteni a menekülteknek járó kalóriamennyiséget.

A menekültek napi kalóriaadagja a márciusi csökkentés után júniustól már csak a felét fogja elérni az ENSZ által ajánlott mennyiségnek.

A mostani korlátozás a tanzániai menekülttáborokban élő 140 ezer burundi és 60 ezer kongói menekültet érinti. A közlemény szerint a WFP-nek huszonegymillió dollárra (7,3 milliárd forintra) lenne sürgősen szüksége ahhoz, hogy a következő fél évben ne kelljen tovább csökkenteni az adagokat, miközben már így is alultápláltság sújtja a táborokban élő embereket.

A szervezet rossz anyagi helyzetét tovább súlyosbítják az ukrajnai háború következtében jelentősen megemelkedett élelmiszerárak.

A WFP igazgatónője, Sarah Gordon-Gibson arra szólította fel a nemzetközi közösség tagjait, a kormányokat és a magánszektort: járuljanak hozzá a Világélelmezési program finanszírozásához. Hangsúlyozta, hogy a pénzügyi nehézségek Tanzánián kívül Bangladesben, Burundiban és Jemenben is hasonló intézkedésekre kényszerítették a WFP-t, az ázsiai országban a múlt héten kellett csökkenteni a rohingya menekültek élelmezésére fordítható összeget.

Márciusban közölték, hogy a Jemenben élő több millió ember ellátásához meg kellene duplázni a költségvetésüket, az afrikai Burundiban pedig a felére kellett csökkenteniük a menekültekre fordítható kiadásaikat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Mardnli)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.