Európai támadáshoz toboroz online az Iszlám Állam

A terrorszervezet afganisztáni ágának vezetését foglalkoztatja egy európai támadás előkészítése.

2023. 05. 09. 5:20
Az Iszlám Állam–Horaszan Tartomány nevű terrorszervezet kiképzésének egyik alkalma. (Forrás: Wikimedia Commons / Hatab Khurasani)
Az Iszlám Állam–Horaszan Tartomány nevű terrorszervezet kiképzésének egyik alkalma. (Forrás: Wikimedia Commons / Hatab Khurasani)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam nevű terrorcsoport afganisztáni ága által elkövetett támadások növekvő veszélyére figyelmeztetnek a német biztonsági szervek. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) és a rendőri hatóságok aggódnak az iszlamista támadások növekvő kockázata miatt. Szíriában és Irakban az Iszlám Állam terrorcsoportot nagyrészt sikerült szétzúzni, vagy legalábbis jelentősen visszaszorítani. A hálózat afganisztáni szárnya, az Iszlám Állam–Horaszán Tartomány (ISKP) azonban folyamatos készültségben tartja a német terrorelhárítási hatóságokat.

E csoport afganisztáni megerősödése növeli a németországi fenyegetettségi helyzetet

– figyelmeztetett néhány hete a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke. Az amerikai Központi Parancsnokság vezére pedig nemrég az amerikai szenátus előtti meghallgatáson azt jósolta, hogy az ISKP valószínűleg kevesebb mint hat hónapon belül képes lesz nyugati célpontokat megtámadni Afganisztánon kívül.

A helyi biztonsági hatóságok képviselői szerint ezúttal többről van szó, mint a szokásos „háttérzajról”, ami fokozott készültséget okoz. A nyugati hírszerző szolgálatok szerint az Iszlám Állam afganisztáni utódszervezete az elmúlt hónapokban kiépítette támogatói és segítői hálózatát, hogy külföldön, különösen Európában terrortámadásokat hajthasson végre.

Az ISKP toborzói és szervezői az online tér kényelmét és vélt biztonságát kihasználva fektetik le a támadások alapjait. Csevegőcsoportokon és titkosított kommunikációs csatornákon keresztül radikalizálódott iszlamistákat céloznak meg Európában, akik körében toboroznak, és akiket robbanóanyagok előállítására és bombák építésére oktatnak.

2022 szeptemberében két fiatal iszlamistát tartóztattak le a németországi Iserlohnban és Bremerhavenben, akik internetes chatcsatornákon keresztül kommunikáltak az ISKP tagjaival.

A Tagesschau című német hírportál szerint a tizenhét éves bremerhaveni terrorgyanúsított például állítólag afganisztáni kapcsolatától azt az utasítást kapta, hogy alapítson egy sejtet Németországban, és lépjen fel annak „emírjeként”.

Emellett az ISKP tagjai állítólag intenzíven tárgyaltak a robbanóanyaggal felszerelt drónok segítségével végrehajtott bombatámadások lehetőségeiről. Ennek érdekében az iszlamisták állítólag már keresték a kapcsolatot egy ukrajnai személlyel, akinek segítségével civil drónokat alakítottak volna át felfegyverzett repülő tárgyakká.

 Az ukrajnai háborúban ugyanis ezeket a megoldásokat már jó ideje használják.

A terrorhálózat állítólag tavaly nyáron kapcsolatba lépett egy brit szimpatizánssal is, aki azt állította, hogy repülőgép-technikai és kémiai ismeretekkel rendelkezik. Az ISPK tagjai állítólag ezután arra bátorították az iszlamistát, hogy a kockázatos iraki vagy afganisztáni utazás helyett tegye elérhetővé tudását online kommunikáción keresztül.

 

Borítókép: Az Iszlám Állam–Horaszan Tartomány nevű terrorszervezet kiképzésének egyik alkalma. (Forrás: Wikimedia Commons / Hatab Khurasani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.