Ferenc pápa: Ne mossuk össze az állatok és az emberek iránti érzelmeket

A szentatya az egyre súlyosbodó demográfiai krízisre hívta fel a figyelmet.

2023. 05. 16. 19:27
Ferenc pápa kifejezetten szereti az állatokat, minden év január 17-én Remete Szent Antal ünnepén az egyház megáldja a Szent Péter térre vitt házi kedvenceket. (Fotó: HuffPost / Twitter)
Ferenc pápa kifejezetten szereti az állatokat, minden év január 17-én Remete Szent Antal ünnepén az egyház megáldja a Szent Péter térre vitt házi kedvenceket. (Fotó: HuffPost / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érte annyi támadás pontifikátusa tíz évében Ferenc pápát, mint a múlt heti családkonferencián elhangzott beszédét követően. A Vatikán szomszédságában megrendezett „SOS, érjük el az 500 ezret” címet viselő eseményen immár negyedik alkalommal vitatták meg az Olaszországot sújtó demográfiai krízis okait és következményeit.

Az olasz család- és életvédők által szervezett összejövetelen Ferenc pápa is felszólalt, aki a népességfogyás sajnálatos jelenségét elemezte.

Beszédét személyesen megélt esemény elmesélésével kezdte: két hete a Szent Péter téren egy babakocsit toló asszonyhoz lépett, majd felemelte a kocsi fedelét, hogy megpillanthassa a gyermeket, de sajnálatos módon egy kutya ült benne.

Hasonló eset történt a közelmúltban a szerdai általános kihallgatás során is, amikor a szentatya egy ötven év körüli nőt üdvözölt, aki arra kérte őt, hogy áldja meg gyermekét, majd a pápa elé nyújtott táskában kiskutya volt. A pápa bevallotta, hogy elvesztette türelmét és megrótta az asszonyt.

Rengeteg gyermek éhezik, ön meg egy kutyával jön ide

– vetette az áldásért folyamodó nő szemére az egyházfő.

Ferenc pápa véleménye szerint ugyanis súlyos következményekkel jár, ha a családokban háziállatokkal cserélik fel a gyermekeket.

– Kétségtelen, hogy konkrét és hatékony politikai lépések szükségesek ahhoz, hogy Olaszország kiutat találjon a demográfiai télből, ugyanakkor kulturális tényezők is befolyásolják a gyermekvállalás elutasítását – hangoztatta az egyházfő. Hozzátette:

Az önzés és a szomorúság gyakran fellelhető azon párok életében, akik utódok helyett inkább kutyákkal vagy macskákkal töltik meg otthonaikat.

Az állatok és a gyermekek szeretete közötti párhuzam miatt temérdek kritika érte a pápa szavait. Úgy tűnik, igen érzékeny témát érintett, amikor arra figyelmeztetett, ne mossuk össze az állatok és az emberek iránti érzelmeket.

A tiltakozók között megszólalt Walter Caporale, az olasz állatvédő szövetség elnöke, aki nyílt levélben támadta a pápát, arra hivatkozva, hogy az állatok iránti ragaszkodás igenis mérhető a gyermekek iránti szeretethez.

Többen úgy értelmezték, hogy a szentatya az állatok iránti megvetésének vagy értéktelenségének adott hangot azzal, hogy visszautasította a kiskutya megáldását. Kétségtelen, hogy nem erről van szó, hiszen az egyház évezredes hagyományában komoly tisztelet övezi az állatokat, mint a teremtett világ részét, amelyet védelem illet. Kitűnően szemlélteti ezt az a hagyomány is, hogy minden év január 17-én Remete Szent Antal ünnepén az egyház megáldja a Szent Péter térre vitt házi kedvenceket.

Borítókép: Ferenc pápa kifejezetten szereti az állatokat (Fotó: HuffPost/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.